Faktaboks

Jakob 3.
Jakob III, James III, James 3.
Født
1452
Død
11. juni 1488, Stirling, Skottland
Levetid - kommentar
fødselsår kan også ha vært 1451
Jakob 3
Jakob 3 kneler i bønn med sønnen, den senere Jakob 4, i bakgrunnen. St. Andreas, Skottlands skytshelgen, våker over kongen og kongssønnen. Del av altertavle fra rundt 1480, laget av den flamske maleren Hugo van der Goes.
Av .

Jakob 3. var konge av Skottland fra 1460 til 1488. Han var sønn av Jakob 2.

Jakob ble fra 1466 holdt i forvaring av sir Alexander Boyd, guvernøren av Edinburgh, men giftet seg i 1469 med Margrete, datter av Christian 1 av Danmark, Norge og Sverige (Kalmarunionen), og grep selv makten. Jakob var imidlertid en svak konge som snart mistet interessen for statssaker. Brødrene hans gjorde oppstand mot ham, England gikk til krig mot Skottland og en adelsoppstand (formelt ledet av hans sønn) førte til slaget ved Sauchieburn ved Stirling, der Jakob led nederlag og ble myrdet. Han var far til Jakob 4., som overtok tronen etter ham.

Ved giftermålet med Margrete ble Shetland og Orknøyene, som hadde vært en del av det norske riket, knyttet til Skottland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg