Alvaret
En svært spesiell vegetasjonstype er det steppeliknende alvaret på Öland og Gotland. Alvaret i blomst om våren er en severdighet.

Vegetasjonen og floraen i Sverige ligner den norske. Barskog (gran og furu) dekker omtrent halvparten av landet. Lengst i sør dominerer løvskog med eik, bøk, alm, ask, lønn, bjørk og agnbøk. I sør og sørøst er floraen svært rik med et sterkt innslag av planter fra Mellom- og Øst-Europa. Spesielt på den tørre kalkgrunnen (alvar) på Öland og Gotland og den nærmeste delen av fastlandet er det et rikt blomsterflor av orkideer og arter i flere planteslekter som ellers ikke finnes i Skandinavia.

Når sveve- og løvetannsmåarter ikke tas med, finnes det i Sverige omtrent 200 ville og naturaliserte frøplanter og bregner som ikke finnes i Norge, mens det i Norge er omkring 75 arter (for det meste fjell- og kystplanter) som ikke finnes i Sverige.

Vegetasjonsgeografiske regioner

Källslätten
55 % av Sveriges landareal er skogkledd. I Norrland dominerer barskogen.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Den sørlige løvskogsregionen omfatter Skåne, Blekinge og kysten av Halland og Bohuslän. Området domineres av edelløvskog. Særlig Skåne har sterkt innslag av bøk. Stedvis finnes skoger av plantet gran.

Den sørlige barskogregionen strekker seg fra granas sørgrense mot løvskogsregionen til eikas nordgrense ved Dalälven og sørlige Värmland. Regionen domineres av barskog, lokalt med innslag av varmekjære løvtrær unntatt bøk.

Den nordlige barskogregionen strekker seg nordover og opp i fjellet til skoggrensen. Barskog dominerer, men med tydelige innslag av bjørk, osp, gråor, rogn og selje.

Fjellregionen omfatter områdene vest og nord for barskogsgrensen. Her finnes temperaturbestemt skiktning fra fjellbjørkeskog til høyalpin flora.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg