Planteliv i Sverige

Artikkelstart

Vegetasjon og flora ligner den norske. Barskog (gran og furu), dekker omtrent halvparten av landet. Lengst i sør dominerer løvskog med eik, bøk, alm, ask, lønn, bjørk og agnbøk. I sør og sørøst er floraen svært rik med et sterkt innslag av planter fra Mellom- og Øst-Europa. Spesielt på den tørre kalkgrunnen (alvar) på Öland og Gotland og den nærmeste delen av fastlandet er det et rikt blomsterflor av orkideer og arter i flere planteslekter som ellers ikke finnes i Skandinavia. Når sveve- og løvetannsmåarter ikke tas med, finnes det i Sverige ca. 200 ville og naturaliserte frøplanter og bregner som ikke finnes i Norge, mens det i Norge er omkring 75 arter (for det meste fjell- og kystplanter) som ikke finnes i Sverige.

Vegetasjonsgeografiske regioner

Den sørlige løvskogsregionen omfatter Skåne, Blekinge og kysten av Halland og Bohuslän. Området domineres av edelløvskog. Særlig Skåne har sterkt innslag av bøk. Stedvis finnes skoger av plantet gran.

Den sørlige barskogsregionen strekker seg fra granas sørgrense mot løvskogsregionen til eikas nordgrense ved Dalälven og sørlige Värmland. Regionen domineres av barskog, lokalt med innslag av varmekjære løvtrær unntatt bøk.

Den nordlige barskogsregionen strekker seg nordover og opp i fjellet til skoggrensen. Barskog dominerer, men med tydelige innslag av bjørk, osp, gråor, rogn og selje.

Fjellregionen omfatter områdene vest og nord for barskogsgrensen. Her finnes temperaturbestemt skiktning fra fjellbjørkeskog til høyalpin flora.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg