Gysinge
Dalälven ved Gysinge i Bergslagen. Gysinge er ett av de gamle brukssamfunnene langs elva.
Färnebofjärden
På grensa mellom Gästrikland, Västmanland og Uppland vider Dalälven seg ut i den innsjøliknende Färnebofjärden. Färnebofjärden med øyer og strender er vernet som nasjonalpark på grunn av sin artsrikdom.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Dalälven er Sveriges nest lengste elv og er 520 km lang. Den dannes av Västerdalälven og Österdalälven, som begge begynner nord i Dalarna ved den norske grensen, renner sammen vest for Borlänge og munner ut i Bottenviken ved Skutskär sørøst for Gävle. Fallstrekningene er stort sett utbygd, og Dalälven står for omtrent åtte prosent av Sveriges vannkraftproduksjon. Dalälven var tidligere et av Sveriges viktigste fløtningsvassdrag.

Før siste istid hadde Dalälven sitt utløp i Mälaren. Ved slutten av istiden bygget breen opp en endemorene ved Krylbo nær Avesta som tvang vannet østover. I sitt nye løp mellom Krylbo og Älvkarleby spredte vannet seg ut i en nær sammenhengende rekke av innsjøer. En del av dette innsjøsystemet er vernet som nasjonalparken Färnebofjärden. Under vårflommen settes store deler av området under vann, og den vekslende vannstanden gir leveforhold for mange fugler. Over 100 arter hekker i området.

Dalälven renner gjennom Bergslagen, hvor det gjennom århundrer har vært gruvedrift og metallforedling. Tungmetaller som sink og kadmium fra gruveavfall, samt fosfor og nitrogen fra landbruket gjør at Dalälven i dag er den største forurenseren av Østersjøen fra svensk side.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg