Sveve, planteslekt i kurvplantefamilien. Flerårige urter med melkesaft, oftest med bladrosett og bladet stengel med en eller flere kurver. Blomstene er gule, sjelden oransjerøde eller purpurrøde. Hos hårsveverPilosella, som er så godt skilt fra de øvrige svevene at den ofte regnes som en egen slekt, har noen arter seksuell utvikling med vanlig befruktning. Men ellers skjer utviklingen her og hos den andre slekten, Hieracium, uten befruktning (ved apomixis). Slekten Hieracium, ekte svever, deles i 14 seksjoner, hvorav de viktigste er beitesvever, bergsvever, bladsvever, blåsvever, dovresvever og fjellsvever. Til sammen flere tusen arter, i Skandinavia minst 2000. Voksestedene er bakker og berg, småskog, skoglier og beitemark, i fjellet til langt opp på høyfjellet. I Norge er slekten grundig undersøkt og beskrevet av lektor S. O. F.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

21. mars 2014 skrev Sverre Olav Lundal

Kvifor blir plantenamnet skrive sveve og ikkje svæve? Planta har fått namnet sitt p.g.a. at ho "søv" om kvelden, dvs at plantekorga lukkar seg mot kvelden. Det har ikkje noko med å sveva å gjera.

21. mars 2014 svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Sverre Olav. Takk for interessant spørsmål. Vi mangler fagansvarlig her foreløpig, men botanikkteamet samles 1. april og vil svare deg da. Beste hilsen Kjell-Olav

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.