I Sverige forekommer 60 arter landpattedyr. Havert (gråsel) og steinkobbe finnes spredt langs østersjøkysten og delvis vestkysten, ringsel finnes i den Botniske bukt. Alle nordiske større rovdyr er ennå utbredt i Sverige, bjørn og ulv mer tallrik enn i Norge, elgbestanden er også stor. Skåne og omliggende landsdeler er nordgrense for blant annet hjort. Her lever også pattedyrarter som ikke finnes i Norge i vill tilstand: moldvarp, kanin, hasselmus og dåhjort.

Mer enn 430 fuglearter er observert i Sverige, 235 av dem er årvisse hekkefugler. Halvøya Falsterbo sør for Malmö og Ottenby på Öland er berømte trekksteder. Tåkern og Hornborgasjön er rike våtmarkslokaliteter. I Lapplands ødemarker ruger en rekke fugler, sangsvane, sidensvans, lavskrike, ringtrost og de tre nordiske uglene hauk-, snø- og lappugle. Svarttrosten (koltrast) er svensk nasjonalfugl.

Amfibiefaunaen er betydelig rikere enn i Norge (11–12 arter mot våre 5) fordi mange arter, blant annet løvfrosk og løkfrosk, har nordgrense i Sør-Sverige. Krypdyrfaunaen er den samme som i Norge med markfirfisle i tillegg i sør. Elver og innsjøer er fiskerike. Laksefisker, gjedde, karpefisker, ål, lake og abbor har stor utbredelse.

Les mer om Klima i Sverige og Planteliv i Sverige.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.