Dyreliv i Sverige

Haverthann med karaklteristisk lang snute og foldet "oksenakke".
Haverthann
Av .
Svarttrost. Hannen er helsvart med okergult nebb, hunnen er mørkebrun (sammenlign ung stær).
Lisens: CC BY SA 3.0

I Sverige forekommer 60 arter landpattedyr. Havert (gråsel) og steinkobbe finnes spredt langs østersjøkysten og delvis vestkysten, ringsel finnes i den Botniske bukt. Alle nordiske større rovdyr er ennå utbredt i Sverige, bjørn og ulv mer tallrik enn i Norge, elgbestanden er også stor. Skåne og omliggende landsdeler er nordgrense for blant annet hjort. Her lever også pattedyrarter som ikke finnes i Norge i vill tilstand: moldvarp, kanin, hasselmus og dåhjort.

Mer enn 430 fuglearter er observert i Sverige, 235 av dem er årvisse hekkefugler. Halvøya Falsterbo sør for Malmö og Ottenby på Öland er berømte trekksteder. Tåkern og Hornborgasjön er rike våtmarkslokaliteter. I Lapplands ødemarker ruger en rekke fugler, sangsvane, sidensvans, lavskrike, ringtrost og de tre nordiske uglene hauk-, snø- og lappugle. Svarttrosten (koltrast) er svensk nasjonalfugl.

Amfibiefaunaen er betydelig rikere enn i Norge (11–12 arter mot våre 5) fordi mange arter, blant annet løvfrosk og løkfrosk, har nordgrense i Sør-Sverige. Krypdyrfaunaen er den samme som i Norge med markfirfisle i tillegg i sør. Elver og innsjøer er fiskerike. Laksefisker, gjedde, karpefisker, ål, lake og abbor har stor utbredelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg