I Sverige forekommer 60 arter landpattedyr. Havert (gråsel) og steinkobbe finnes spredt langs østersjøkysten og delvis vestkysten, ringsel finnes i den Botniske bukt. Alle nordiske større rovdyr er ennå utbredt i Sverige, bjørn og ulv mer tallrik enn i Norge, elgbestanden er også stor. Skåne og omliggende landsdeler er nordgrense for blant annet hjort. Her lever også pattedyrarter som ikke finnes i Norge i vill tilstand: moldvarp, kanin, hasselmus og dåhjort.

Mer enn 430 fuglearter er observert i Sverige, 235 av dem er årvisse hekkefugler. Halvøya Falsterbo sør for Malmö og Ottenby på Öland er berømte trekksteder. Tåkern og Hornborgasjön er rike våtmarkslokaliteter. I Lapplands ødemarker ruger en rekke fugler, sangsvane, sidensvans, lavskrike, ringtrost og de tre nordiske uglene hauk-, snø- og lappugle. Svarttrosten (koltrast) er svensk nasjonalfugl.

Amfibiefaunaen er betydelig rikere enn i Norge (11–12 arter mot våre 5) fordi mange arter, blant annet løvfrosk og løkfrosk, har nordgrense i Sør-Sverige. Krypdyrfaunaen er den samme som i Norge med markfirfisle i tillegg i sør. Elver og innsjøer er fiskerike. Laksefisker, gjedde, karpefisker, ål, lake og abbor har stor utbredelse.

Les mer om Klima i Sverige og Planteliv i Sverige.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.