Fiskerleie på østkysten.

av Karin Flekke. Begrenset gjenbruk

Ölands tradisjonelle vindmøller pryder fortsatt kulturlandskapet.

av Karin Flekke. Begrenset gjenbruk

Öland, øy og landskap i Sverige, i Kalmar län. Öland ligger i Østersjøen, skilt fra fastlandet ved Kalmarsund; 1342 km2 med 24 987 innbyggere  (2014). Öland er Sveriges minste landskap, og består av to kommuner, Borgholm i nord og Mörbylånga i sør. Øya er 135 km lang og opptil 16 km bred. Høyeste punkt er Galgbacken, 57 moh. i sør. En ca. 6 km lang bru fra Kalmar til Öland ble åpnet i 1972. Hovedby er Borgholm.

Berggrunnen består av kalkstein. I sør, der kalken ligger bar, utbrer alvaret seg, en stor, jevn, trebar steppe, rik på planter av botanisk interesse.

Öland har en mild høst og vinter. Sommeren er solrik med middeltemperatur 17 °C, mens februar er kaldest med −1 °C. Årsnedbøren er 400–500 mm.

Jordbruk har alltid vært en dominerende næring på Öland. I perioder har også fisket hatt en viss betydning. Utover på 1900-tallet utviklet det seg et mer spesialisert handelsjordbruk der dyrking av grønnsaker og jordbær har fått økende betydning. I takt med utviklingen i jordbruket oppstod en lokal næringsmiddelindustri med konservesfabrikker og sukkerbruk, foruten kalk- og sementindustri basert på øyas kalkrike berggrunn. Turismen har vært i sterk vekst etter Ölandsbrons åpning i 1972.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.