Öland

Fiskerleie på østkysten av Öland.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Ölands tradisjonelle vindmøller pryder fortsatt kulturlandskapet.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Öland, øy og landskap i Sverige, i Kalmar län. Öland ligger i Østersjøen, skilt fra fastlandet ved Kalmarsund; 1342 km2 med 25 921 innbyggere (2018). Öland er Sveriges minste landskap, og består av to kommuner, Borgholm i nord og Mörbylånga i sør.

Øya er 135 km lang og opptil 16 km bred. Høyeste punkt er Galgbacken, 57 moh. i sør. Ölandsbron, en ca. 6 km lang bru fra Kalmar til Öland, ble åpnet i 1972. Hovedby er Borgholm.

Natur

Berggrunnen består av kalkstein. I sør, der kalken ligger bar, utbrer alvaret seg, en stor, jevn, trebar steppe, rik på planter av botanisk interesse.

Klima

Öland har en mild høst og vinter. Sommeren er solrik med middeltemperatur 17 °C, mens februar er kaldest med −1 °C. Årsnedbøren er 400–500 mm.

Næringsliv

Jordbruk har alltid vært en dominerende næring på Öland. I perioder har også fisket hatt en viss betydning. Utover på 1900-tallet utviklet det seg et mer spesialisert handelsjordbruk der dyrking av grønnsaker og jordbær fikk økende betydning. I takt med utviklingen i jordbruket oppstod en lokal næringsmiddelindustri med konservesfabrikker og sukkerbruk, foruten kalk- og sementindustri basert på øyas kalkrike berggrunn. Turismen har vært i sterk vekst etter Ölandsbrons åpning i 1972.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg