Norsk Data

Artikkelstart

Norsk Data var et norsk dataselskap i Oslo med produksjon av minidatamaskiner og tilhørende administrativ og teknisk programvare, grunnlagt i 1967 og avviklet i 1992.

Faktaboks

Også kjent som
ND

Historikk

Selskapet ble grunnlagt som A/S Nordata – Norsk Data Elektronikk av Rolf Skår, Lars Monrad-Krohn, Terje Mikalsen og Per Bjørge. Det solgte maskiner under merket NORD, senere ND etter at det i 1976 tok navnet Norsk Data.

Selskapet vokste sterkt i 1980-årene og hadde mot slutten av tiåret en årsomsetning på nesten 3 mrd. kr, over 3500 ansatte og datterselskaper i Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, Storbritannia og USA. Det var notert på New York-børsen, og halvparten av omsetningen var utenfor Norge. Deretter fikk selskapet vanskeligheter med salget etter at det for sent la om fra minimaskinarkitekturen med «dumme» terminaler til den mer moderne løsningen med intelligente klienter og spredte tjenere. Monrad-Krohn var adm. direktør i 1967–1972 og Skår i 1978–1989.

Etter avvikling

Etter avviklingen i 1992 prøvde man å videreføre noe av kompetansen. PC-produksjon og PC-salg ble holdt gående et par år (ND Datashop). På service- og systemsiden ble det dannet et eget selskap, Comma AS, siden overtatt av Telenor. Avissystemene fra ND Comtec havnet i et selskap som gikk konkurs i 1994, men teknologien ble i hovedsak overtatt av det norske selskapet Sysdeco. Noe av maskinvarekompetansen ble bevart gjennom Dolphin Interconnect Solutions, etablert i 1992, og prosessorkompetansen ble etter hvert plukket opp av Kongsberg Gruppen i forbindelse med superdatamaskinprosjekter som Cesar og Scali.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg