Microsoft

Microsofts logo
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk
Konsernsjef i Microsoft fra 2014 er Satya Nadella.
Av .
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Microsoft Corporation er et amerikansk IT-selskap, et av verdens største innen operativsystemer (Windows-familien) og tilhørende programvare.

Faktaboks

Uttale
mˈaikrousåft
Etymologi

sammenstilling av de engelske ordene for mikrodatamaskin (microcomputer) og programvare (software)

Hovedkontoret ligger i Seattle i Washington, USA.

Historikk

Microsoft ble grunnlagt i 1975 av Bill Gates og Paul Allen.

Av /NTB Scanpix ※.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Microsoft ble grunnlagt i 1975 av Bill Gates og Paul Allen, og ble dannet for å lage programvare til personlige datamaskiner (mikromaskiner). Gjennombruddet kom i 1981 da selskapet laget operativsystemet MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) til IBMs opprinnelige personlige datamaskin (PC) og sikret seg retten til å lisensiere systemet til andre leverandører.

Microsoft har siden definert standarden for operativsystem for PC-er basert på mikroprosessorer fra Intel.

Etter sykdom forlot Allen selskapet i 1983. Microsoft ble børsnotert i 1986.

Windows

Det nære samarbeidet med IBM tok slutt i 1991. I årene etter etablerte Microsoft Windows som standard grafisk brukergrensesnitt på Intel-baserte PC-er, og dominerte lenge også markedet for standardapplikasjoner til både PC-er og Apple Macintosh, med kontorpakken MS Office bestående av tekstbehandler (MS Word), regneark (MS Excel) og presentasjonsprogram (MS Powerpoint), og etter hvert også e-postklient (MS Outlook), personlig database (MS Access), med mer.

I 1993 lanserte Microsoft en kraftigere variant av Windows kalt Windows NT (for engelsk new technology). Systemet var beregnet på arbeidsstasjoner, men markerte også starten på Microsofts inntreden på servermarkedet. Etter hvert la Microsoft også til serverbaserte applikasjoner, som gruppevaren Exchange og databasen SQL Server.

I tillegg til operativsystemer og applikasjoner for både klienter og servere, ble også utviklingsverktøy et viktig produktområde for selskapet.

Microsoft og internett på 1990-tallet

Microsoft var sene til å reagere da internett-bølgen viste seg i første halvdel av 1990-årene, men har integrert internett-teknologi i sine hovedprodukter siden 1995.

Parallelt med opptrappingen av serverprogramvaren til å gjelde stadig kraftigere maskiner og større nettverk, utviklet Microsoft et bredt tilbud av verktøy og løsninger for internett-orienterte systemer.

Antitrust-saker

Microsofts forretningspraksis utløste en rekke antitrust-saker mot selskapet i tiden rundt årtusenskiftet, både i USA (fra 1998) og i EU (fra 2003).

Saken i USA ble markert av en dom i juni 2000 som krevde at Microsoft måtte deles, men da George W. Bush overtok som president i 2001, la myndighetene om kursen, og saken endte med et forlik som retten godkjente etter et års gransking, i november 2002. Kjennelsen som slo fast at Microsoft hadde brutt lover, ble stående, men forliket omfattet ikke andre straffetiltak enn en overvåkingsordning.

En dom i EU i 2004 påla derimot Microsoft en bot på 497 millioner euro, utgivelse av en Windows-klient uten mediespiller, og å dele teknologi med konkurrentene.

Sakene bidro til å svekke Microsoft i opinionen ved å blottlegge hardhendt forretningsframferd.

Senere har selskapet arbeidet med å rydde opp i sitt forhold til konkurrentene, og har inngått en serie med omfattende forlik, blant annet med Sun Microsystems og Time Warner, de mest pågående motstanderne under den amerikanske monopolsaken.

Microsoft og andre tjenester

Siden 1990-tallet har Microsoft utvidet sin virksomhet til å omfatte områder som ligger utenfor den tradisjonelle kjernevirksomheten med å lage operativsystemer og programvare.

Sammen med kringkastingsselskapet National Broadcasting Company (NBC) opprettet Microsoft i 1995 kabel-TV-selskapet MSNBC, som Microsoft eide 18 prosent av. Denne andelen ble kjøpt tilbake av NBC i 2012.

Innen digital underholdning lanserte Microsoft i 2001 videospillemaskinen Xbox, som siden har vært en stor suksess for selskapet.

Microsoft var tidlig inne på markedet for chat (direktemeldinger), med MSN som ble lansert i 1995. I 2011 kjøpte Microsoft opp videosamtaletjenesten Skype.

I 2016 overtok Microsoft det sosiale nettverket LinkedIn.

Microsofts forhold til åpen kildekode

Etter å lenge ha vært skeptiske til åpen kildekode har Microsoft de senere årene selv begynt å støtte dette. Et uttrykk for denne vendingen er oppkjøpet av åpen kildekode-arkivet GitHub i 2018.

Konsernet

Microsoft har en omsetning på over 100 milliarder amerikanske dollar og over 140 000 ansatte (tall fra 2017).

Konsernsjefer

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg