Reguleringsteknikk er teknologi som brukes for å automatisere eller styre prosesser og maskiner. Fagfeltet reguleringsteknikk omfatter det teoretiske fundament og ingeniørmessige prinsipper for å generere en automatisk påvirkning av et teknisk system eller en prosess slik at man oppnår et ønsket resultat.

Faktaboks

Uttale
regulˈeringsteknikk

I sin enkleste form kan reguleringsteknikk brukes til å kombinere design av en regulator med en tilbakekobling for å oppnå dette resultatet.

Det kan være flere formål for anvendelse av reguleringsteknikk eller automatisk styring, for eksempel:

  1. å holde en eller flere størrelser konstant med større nøyaktighet uansett ytre påvirkning,
  2. å styre anvendelsen av større effekter etter en fast eller varierende plan
  3. å styre størrelser eller prosesser som varierer så hurtig at manuell styring er vanskelig
  4. fjernstyring av større effekter eller prosesser hvor mennesker ikke kan arbeide, for eksempel på grunn av helsefare

Ved anvendelse av reguleringsteknikk eller automatisk styring oppnås gjerne en glattere forløpende produksjon med konstant kvalitet, altså større produktivitet.

Reguleringsteknikk omfatter fagfeltene servoteknikk og prosessregulering. Anvendelse av reguleringsteknikk har en lang historie, et tidlig eksempel er James Watt sin styring av dampmaskiner. Siden 1960-tallet, da datamaskiner for første gang ble brukt til prosessregulering, har datateknologi spilt en helt sentral rolle for å realisere teoretiske reguleringstekniske løsninger i praktiske systemer. I noen sammenhenger brukes reguleringsteknikk synonymt med teknisk kybernetikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg