ASEA AB

ASEAs hovedkontor i Västerås, oppført 1919.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mimerverkstaden, Västerås, oppført 1911-15.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Västerås, tidligere svensk elektroteknisk selskap, grunnlagt 1883 av Ludwig Fredholm som Elektriska Aktiebolaget for å produsere en elektrisk dynamo utviklet av ingeniøren Jonas Wenström. Fusjonerte 1890 med et annet av Wenströms selskaper (for kraftoverføring) til Allmänna Svenska Elektriska Aktiebolaget (ASEA).

Faktaboks

Også kjent som

Västerås

Elektrifisering

Fra starten av 1900-tallet var selskapet viktig innen elektrifiseringen av svenske hjem, industri og jernbane, samtidig som datterselskaper ble opprettet i utlandet. ASEA laget fra 1920 også elektriske lokomotiver og annet jernbaneutstyr, og var i 1930-årene blitt en av Sveriges største elektrotekniske bedrifter med virksomhet i mange land. I denne perioden var idrettslederen Johannes S. Edström adm. direktør og senere styreformann. 1968 dannet ASEA og den svenske stat samarbeidsselskapet Asea-Atom for utvikling av kjernekraftverk, helt overtatt av ASEA 1982. Selskapet laget også elektriske generatorer, transformatorer, motorer, ovner og industriroboter med mer og hadde midt i 1980-årene over 200 datterselskaper i nesten 40 land med rundt 70 000 ansatte. Wallenberg-familien var dominerende eier.

Virksomhet i Norge

I Norge ble datterselskapet Norsk Motor- og Dynamofabrikk dannet 1913, som 1916 fusjonerte med bedriften Per Kure til Asea Per Kure. Norsk Viftefabrikk, grunnlagt 1932, var eid av det svenske ASEA-selskapet Fläkt AB. ASEA overtok 1985 også halvparten av Trallfa Robot i Bryne.

Nyere tid

1988 ble de fleste av ASEAs og sveitsiske BBC Brown Boveris aktiviteter slått sammen til ABB Asea Brown Boveri, eid med halvparten hver av ASEA og BBC. I 1999 ble de to selskapene fullstendig integrert med en felles aksje som ABB Ltd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg