stormaskin - IT

Stormaskin, de dyreste og mest avanserte datamaskinene beregnet på administrative og forretningsmessige formål, i motsetning til superdatamaskiner, som primært er «tallknusere», dvs. konstruert for å kunne løse enkeltstående, men uhyre omfattende beregningsoppgaver.

Faktaboks

stormaskin
eng. mainframe
Også kjent som
eng. mainframe

Stormaskinens oppgaver har variert over tid. Før PC-er og nettverk ble alminnelige, var stormaskinene beregnet på å håndtere store mengder samtidige brukere og gi dem tilgang til et stort antall tjenester eller programmer. Denne oppgaven ble mindre aktuell tidlig i 1990-årene, men stormaskinen fikk en renessanse med Internett-bølgen i annen halvdel av 1990-årene, da den viste seg å være ideell for å tilby e-handel og avanserte informasjonstjenester over Internett.

Stormaskiner har høy kapasitet til å håndtere store mengder data, gjerne som transaksjoner, kombinert med høy oppetid og høy sikkerhet. Det er typisk at det mest avanserte innen datateknologi utvikles først med tanke på stormaskiner. Deretter siver nyvinningene nedover i hierarkiet, til mellomstore servere og til slutt til klienter. For å kjøre de komplekse stormaskinene effektivt, er det gjennom mange tiår utviklet driftssystemer som forsterker de solide egenskapene til maskinvaren. Nyere driftssystemer er utviklet for å utnytte stormaskinenes så effektivt at maskinene framstår som regningssvarende å investere i, sammenliknet med store klynger av konvensjonelle servere.

Da stormaskinepoken startet midt på 1960-tallet, var IBM utfordret av hele syv konkurrenter. Per 2006 har IBM anslagsvis 90 prosent av verdensmarkedet, målt i omsetning, og en håndfull konkurrenter er henvist geografiske (Fujitsu i Asia, Bull i Europa) eller funksjonelle (HP med sine spesielle «NonStop»-maskiner for finanssektoren) nisjer. IBM har de siste årene opplevd at omsetningen av stormaskiner øker, selv om pris per ytelse synker minst like dramatisk som for andre maskintyper. I Norge brukes stormaskiner til en mengde kritiske oppgaver både innen forsikring, bank og finans, og innen offentlig virksomhet som skatte- og trygdeetaten.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg