Operativsystem er grunnleggende programvare for å få et datasystem til å fungere. Operativsystemet ordner blant annet med lasting av programmer, samband mellom prosessor og lagringsmedier, og utveksling mellom prosessor og minne.

Faktaboks

Uttale
operatˈivsystem
Etymologi
engelsk operating system
Også kjent som

OS

Kjerne

Kjernen (engelsk «kernel») i et operativsystem er den delen av systemet som direkte styrer maskinvaren. De to andre hoveddelene av et operativsystem er basisprogrammer for oppgaver som filhåndtering, systemkonfigurasjon og nettverk, og brukergrensesnittet, som gir tilgang til operativsystemets funksjoner.

I noen tilfeller, blant annet MacOS og Windows, regnes det grafiske brukergrensesnittet som en del av operativsystemet. I andre tilfeller, som i Linux, kan man velge mellom alternative grafiske skall til samme operativsystem.

Allmenne og spesialiserte operativsystemer

Man skiller gjerne mellom operativsystemer for allmenne datamaskiner som PC-er og servere, og operativsystemer for spesialisert utstyr som rutere og svitsjer. Allmenne operativsystemer kategoriseres etter om den primære bruken er PC-er, servere eller mobilt utstyr som nettbrett og smarttelefoner.

Valg av operativsystem avgjør utvalget av applikasjoner som kan kjøres på en datamaskin. Funksjonsområdet til allmenne operativsystemer har utvidet seg over tid, og de har i mange tilfeller overtatt oppgaver som tidligere var overlatt til egne applikasjoner. Eksempler på dette er nettverksoppgaver og visning av bilder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Kjell Arild Welde

bunting skal vel bære bundling? Uansett bør ordet forklares.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg