Montenegros historie

I slaget ved Vučji do slo montenegrinerne Det osmanske riket i 1876.

Montenegros historie er preget av landets geografiske plassering nær mektigere nabostater. Montenegro var i middelalderen underlagt det bysantinske (østromerske) riket og deretter kongeriket Serbia. Da det serbiske kongeriket gikk i oppløsning på 1300-tallet, ble Montenegro et selvstendig fyrstedømme.

I 1918 ble Montenegro en del av den nye staten Serbernes, kroatenes og slovenernes kongerike, som i 1929 fikk navnet Jugoslavia. Da Jugoslavia ble oppløst i 1992, dannet Montenegro og nabolandet Serbia forbundsrepublikken Serbia og Montenegro.

I 2006 erklærte Montenegro seg som en selvstendig stat.

Eldre historie

Ruinene av den romerske byen Doclea (Duklja) utenfor Podgorica i Montenegro.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Området som i dag er Montenegro var opprinnelig befolket av illyrere. På 600-tallet ble den illyriske befolkningen fortrengt av slavere, som på 900-tallet ble ortodokse kristne. Området kom etterhvert under det bysantinske (østromerske) riket.

På slutten av 1100-tallet mistet det bysantinske riket kontrollen med området, og det ble en del av kongeriket Serbia. Da det serbiske kongeriket gikk i oppløsning fra midten av 1300-tallet, ble Montenegro et selvstendig fyrstedømme, som i forbund med Venezia lå i stadig strid med det osmanske riket.

Montenegro som selvstendig rike

I 1910 ble Montenegro et kongerike. Bildet viser den montenegrinske kongefamilien med kong Nikita (sittende midt på andre rad) og hans kone, barn, svigerbarn og barnebarn.

Land i Vest-Europa anerkjente Montenegros selvstendighet i 1878. Fra 1700-tallet knyttet Montenegro seg nær til den nye russiske stormakten. Ved Russlands hjelp oppnådde Montenegro i 1866 å få adgang til havet gjennom en liten landstrekning, og etter å ha gjort store erobringer i den russisk-tyrkiske krig ble landet mer enn fordoblet ved Berlinkongressen i 1878. Her ble Montenegros uavhengighet anerkjent.

I 1910 ble Montenegro proklamert som kongerike. Landet sluttet seg i 1912 til Balkanforbundet, og kong Nikita åpnet Balkankrigen i 1912-1913 ved å erklære Tyrkia i krig. Under første verdenskrig stilte Montenegro seg på Serbias side og ble besatt av Østerrike-Ungarn i 1915-1916.

I 1918 ble Montenegro en del av den nye staten Serbernes, kroatenes og slovenernes kongerike, som i 1929 fikk navnet Jugoslavia.

Forbundsrepublikk i Jugoslavia

Jugoslavia frem til 1991–1992. Kartet viser delstatenes beliggenhet.

Jugoslavia (tidligere delstater)
Av /※.

Etter kongeriket Jugoslavias sammenbrudd i 1941, som følge av aksemaktenes invasjon under andre verdenskrig, ble et kongedømme proklamert i Montenegro. Styret ble imidlertid overtatt av en italiensk guvernør. Da Italia kapitulerte i 1943 tok tyskerne makten, inntil Montenegro høsten 1944 ble befridd av de allierte.

Da Jugoslavia i 1945 ble organisert som en føderasjon for å løse det ømtålige nasjonalitetsspørsmålet, ble Montenegro en av landets republikker og fikk tillagt flere kystbyer. Landet fikk dermed en lang, sammenhengende kyststrekning.

Mot slutten av 1980-årene kom Montenegros kommunistparti i motsetning til Serbia, og Serbias president Milošević innsatte i 1989 Momir Bulatović som ny partisjef. Samtidig ble partiet omdannet til et sosialistparti etter serbisk mønster.

Da Jugoslavia gikk i endelig oppløsning i 1992, ble Montenegro Serbias eneste partnerrepublikk i den nye Forbundsrepublikken Jugoslavia («Rest-Jugoslavia»), som i 2003 skiftet navn til Serbia og Montenegro.

Separatisme

Milo Đukanović ble president i Montenegro i 1998. Fra 1991 til 1998 var han statsminister, og var igjen statsminister fra 2003 til 2006. Etter selvstendigheten har Đukanović også vært statsminister fra 2008 til 2010 og fra 2012 til 2016.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Montenegro forsøkte i midten av 1990-årene å distansere seg noe fra Serbias politikk; deler av opposisjonen i Montenegro var langt mer separatistisk og forlangte full uavhengighet fra Serbia. Både på det kulturelle og religiøse området tok sterke krefter til orde for montenegrinsk selvstendighet.

Dette ble forsterket etter at Milo Djukanović tok over som president i 1998. Foran valget i 2001 gikk han inn for å starte en prosess for full løsrivelse for Montenegro fra Jugoslavia, men hans partiallianse, Seier for Montenegro, fikk bare 42 prosent av stemmene. Etter den nye unionsavtalen ble statsministerstillingen landets reelle lederstilling, og Djukanović ble statsminister i 2003.

Djukanović mente at Montenegro ville klare seg bedre både økonomisk og politisk som selvstendig stat enn i union med Serbia. Han argumenterte også at et selvstendig Montenegro ville ha bedre muligheter til å bli medlem av EU. Montenegro ville ikke være med på et felles valg til en felles nasjonalforsamling i 2005 og foreslo i stedet at statsforbundet skulle oppløses. Dette ble avvist av den serbiske statsministeren Koštunica.

Ifølge en avtale statsforbundet hadde med EU ble det i 2006 holdt en folkeavstemning i Montenegro om løsrivelse fra Serbia. Om lag 55 prosent av stemmene ønsket løsrivelse og Montenegro erklærte seg som selvstendig stat i juni 2006.

Selvstendighet

I 2006 vant den regjerende koalisjonen valget og Zeljko Sturanović overtok som statsminister. Siden selvstendigheten har Montenegro raskt blitt en del av det internasjonale samfunnet. Landet er nå medlem av FN, NATOs Partnerskap for fred-program, Verdensbanken og Det internasjonale valutafondet.

Landet søkte EU-medlemskap i 2008, og er foreløpig anerkjent som kandidatland. Forhandlinger med EU begynte i 2012.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg