Podgorica

Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Podgorica er hovedstad i Montenegro. Byen er nær sammenløpet av elvene Ribnica og Morača; 100 kilometer innenfor kysten av Adriaterhavet. Podgorica som har 156 169 innbyggere (2018), er landets administrative, økonomiske og kulturelle sentrum.

Faktaboks

Uttale
pˈådgåritsa

Økonomi

I byen er det både aluminiums-, maskin- og trevareindustri, samt vinproduksjon. Podgoricas internasjonale flyplass er sør for byen, som også er landets jernbaneknutepunkt. En ny bro over Morača ble åpnet i 2005.

Kultur

I Podgorica er det tre universiteter. I Georgskirke som opprinnelig er fra 900-tallet, er det meget gamle fresker av en ukjent mester. Kirken har ikke beholdt sin opprinnelige utseende, men er fortsatt en av byens viktigste attraksjoner. Byggingen av Kristi oppstandelseskatedral begynte i 1993 og pågikk i 20 år. I kirken er det mange steinskulpturer og flere fresker.

Historie

Byen omtales i 1326 og tilhørte Tyrkia i 1474–1878. Den fikk store skader under andre verdenskrig. Byen het Podgorica til 1946, da den ble hovedstad i delrepublikken Montenegro og fikk da navnet Titograd til ære for Josip Broz Tito. Byen fikk sitt gamle navn tilbake i 1992.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg