Podgorica

Podgorica
Av .
Lisens: CC BY 3.0
Kristi oppstandelses katedral i Podgorica

Artikkelstart

Podgorica er hovedstad i Montenegro. Byen er nær sammenløpet av elvene Ribnica og Morača; 100 kilometer innenfor kysten av Adriaterhavet. Podgorica som har 156 169 innbyggere (2018), er landets administrative, økonomiske og kulturelle sentrum.

Faktaboks

Uttale
pˈådgåritsa
Også kjent som

Titograd (1946–1992)

Næringsliv og transport

I byen er det både aluminiums-, maskin- og trevareindustri, samt vinproduksjon. Podgoricas internasjonale flyplass er sør for byen, som også er landets jernbaneknutepunkt. En ny bro over Morača ble åpnet i 2005.

Kultur

I Podgorica er det tre universiteter. I Georgskirken, som opprinnelig er fra 900-tallet, er det meget gamle fresker av en ukjent mester. Kirken har ikke beholdt sin opprinnelige utseende, men er fortsatt en av byens viktigste attraksjoner. Byggingen av Kristi oppstandelseskatedral begynte i 1993 og pågikk i 20 år. I kirken er det mange steinskulpturer og flere fresker.

Historie

Byen omtales i 1326 og tilhørte Tyrkia i 1474–1878. Den fikk store skader under andre verdenskrig. Byen het Podgorica til 1946, da den ble hovedstad i delrepublikken Montenegro og fikk da navnet Titograd til ære for Josip Broz Tito. Byen fikk sitt gamle navn tilbake i 1992.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg