Polarisasjon, i fysikken betegnelse på fenomener som karakteriseres ved at en fysisk størrelse har en bestemt retning eller tosidighet.

Magnetisk polarisasjon, magnetisasjon, magnetisering, innretning av atomene eller molekylene i et stoff slik at alle, eller et overskudd av dem, peker med sitt magnetiske moment i en bestemt retning.

Elektrisk polarisasjon elektrostatisk polarisasjon, elektrisk forskyvning, elektrostatisk induksjon, forskyvning av ladningene i en isolator slik at det oppstår et overskudd av positiv ladning på den ene siden og av negativ ladning på den motsatte siden. Analogt med paramagnetisme og diamagnetisme skilles mellom paraelektrisk polarisasjon av stoffer hvor de enkelte molekylene er permanente dipoler, og dielektrisk polarisasjon, hvor molekylene først polariseres under påvirkning av et ytre felt. (Se elektrisk polarisasjon.)

Elektrolytisk polarisasjon galvanisk polarisasjon, viser seg i en elektrolytisk celle ved at det oppstår en potensialforskjell mellom to elektroder av samme materiale, hvis det først sendes en strøm gjennom elektrolytten mellom de to elektrodene, og strømmen deretter blir avbrutt. I et elektrisk element vil polarisasjon på tilsvarende måte lede til at polspenningen synker når elementet har vært belastet en tid. I begge tilfeller virker polarisasjonen til å hindre strømgjennomgangen. Man skiller mellom elektrolytisk polarisasjon, konsentrasjonspolarisasjon, som skyldes at konsentrasjonen av ioner omkring elektrodene synker når det går strøm gjennom elektrolytten, og kjemisk polarisasjon, som skyldes at ionene etter å ha blitt utladet, legger seg som et beskyttende lag omkring elektrodene og hindrer strømgjennomgang.

Polarisasjon av elektromagnetiske bølger oppstår når svingningene foregår i et bestemt plan (lineært polarisert bølge) eller når bølgen er sammensatt av svingninger i to plan som står vinkelrett på hverandre og med en bestemt faseforskjell. Se polarisert lys.

Polarisasjon av elementærpartikler vil si at partiklene har sin spinnvektor (se spinn) orientert i en bestemt retning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.