polarisasjon

Artikkelstart

Polarisasjon er i fysikken en betegnelse på flere fenomener der en fysisk størrelse har en bestemt retning eller tosidighet. Begrepet er ofte brukt i omtale av polarisert lys.

Faktaboks

Uttale
polarisasjˈon
Etymologi
til polarisere
Også kjent som

polarisering

Ordene 'polarisasjon' og 'polarisering' brukes om hverandre, men det er vanlig å bruke polarisasjon i omtale av svingeretningen til bølger og polarisering om forskyvning av elektrisk ladning og om magnetiske poler.

Polarisasjon av elektromagnetiske bølger

Polarisasjon av elektromagnetiske bølger oppstår enten når svingningene foregår i ett bestemt plan (lineært polarisert bølge) eller når bølgen er sammensatt av svingninger i to plan som står vinkelrett på hverandre og med en bestemt faseforskjell.

Magnetisk polarisering

Magnetisk polarisering, også kalt magnetisering, er det at atomene eller molekylene i et stoff innrettes slik at alle, eller et overskudd av dem, peker med sitt magnetiske moment i en bestemt retning.

Elektrisk polarisering

Elektrisk polarisering, også kalt elektrostatisk polarisering, elektrisk forskyvning eller elektrostatisk induksjon, er det at ladningene i en isolator forskyves slik at det oppstår et overskudd av positiv ladning på den ene siden og av negativ ladning på den motsatte siden.

Analogt med paramagnetisme og diamagnetisme skilles mellom paraelektrisk polarisering av stoffer, hvor de enkelte molekylene er permanente dipoler, og dielektrisk polarisering, hvor molekylene først polariseres under påvirkning av et ytre felt.

Elektrolytisk polarisasjon

Elektrolytisk polarisasjon, eller galvanisk polarisasjon, viser seg i en elektrolytisk celle ved at det oppstår en potensialforskjell mellom to elektroder av samme materiale, hvis det først sendes en strøm gjennom elektrolytten mellom de to elektrodene, og strømmen deretter blir avbrutt. I et elektrisk element vil polarisasjon på tilsvarende måte lede til at polspenningen synker når elementet har vært belastet en tid. I begge tilfeller virker polarisasjonen til å hindre strømgjennomgangen.

Man skiller mellom elektrolytisk polarisasjon, konsentrasjonspolarisasjon, som skyldes at konsentrasjonen av ioner omkring elektrodene synker når det går strøm gjennom elektrolytten, og kjemisk polarisasjon, som skyldes at ionene, etter å ha blitt utladet, legger seg som et beskyttende lag omkring elektrodene og hindrer strømgjennomgang.

Andre typer polarisasjon

Polarisasjon av elementærpartikler vil si at partiklene har sin spinnvektor orientert i en bestemt retning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg