Polarisert lys er lys der svingningene, representert ved svingningsvektoren, enten går langs én bestemt retning eller går langs to retninger som er vinkelrette på hverandre slik at det alltid er en bestemt faseforskjell mellom svingningene i de to retningene.

Hvis faseforskjellen er 0°, er det mulig å dreie akseretningene slik at den ene svingningskomponenten forsvinner. Da er lyset lineært polarisert. Hvis faseforskjellen er 90° og svingningene er like store i de to retningene, er lyset sirkulært polarisert, og man kan oppfatte det som om svingningsvektoren roterer omkring forplantningsretningen med samme frekvens som lyset. Andre faseforskjeller gir elliptisk polarisert lys, som kan oppfattes som sammensatt av lineært og sirkulært polarisert lys.

Lys som reflekteres fra overflaten av et gjennomsiktig legeme vil, avhengig av innfallsvinkelen, bli mer eller mindre lineært polarisert, og polarisasjonsretningen vil være parallell med overflaten (se Brewsters lov).

Ved hjelp av et polarisasjonsfilter som bare slipper gjennom lys som er polarisert vinkelrett på denne retningen, kan man fjerne storparten av det lyset som skyldes speiling. Samtidig reduseres intensiteten av annet, upolarisert lys til det halve.

Selvlysende legemer gir som regel ikke-polarisert lys. Et unntak er utsendelse av lys fra atomer i et magnetisk felt. Upolarisert lys polariseres ved refleksjon, brytning, spredning og når det går gjennom dobbeltbrytende krystaller. Storparten av det lyset som treffer øyet, er blitt delvis polarisert på grunn av én eller flere slike prosesser.

Fullstendig lineært polarisert lys frembringes ved hjelp av en polarisator.

Sirkulært polarisert lys dannes av lineært polarisert lys ved at det sendes gjennom en kvartbølgeplate. Denne består av en dobbeltbrytende krystall som innstilles slik at den innfallende strålen spaltes i en ordinær og en (like sterk) ekstraordinær stråle, som er planpolarisert i hver sin retning, 45° fra polarisasjonsretningen til den opprinnelige strålen. De to strålene har forskjellig forplantningshastighet i platen, og tykkelsen av platen tilpasses slik at strålene kommer ut av platen med en faseforskjell på 90°, det vil si som sirkulært polarisert lys. På tilsvarende måte kan sirkulært polarisert lys gjøres lineært polarisert.

Studiet av polarisert lys og stoffers innvirkning på polarisasjonen har vært av stor betydning for forståelsen av materiens oppbygning, spesielt når det gjelder krystallstrukturer. Polarisert lys har anvendelser innen kjemisk analyse,  spenningsundersøkelser, mikroskopering med mer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.