elektromagnetiske bølger

Elektromagnetiske bølger består av elektriske og magnetiske felt vinkelrett på hverandre.

Elektromagnetiske bølger består av elektriske felt (E) og magnetiske felt (B) som varierer periodisk og brer seg gjennom tomt rom med farten 3 · 108 m/s. De to feltene svinger i retninger som står vinkelrett på hverandre.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Elektromagnetiske bølger er bølger som brer seg transverselt (tversbølger) og består av elektriske og magnetiske felt vinkelrett på hverandre. Begge feltene varierer med samme frekvens, de er i fase med hverandre og brer seg gjennom tomt rom med en fart på ca. 3 · 108 m/s (300 000 km/s). Slike bølger oppstår for eksempel rundt en elektrisk leder som fører vekselstrøm.

Typer

Eksempler på elektromagnetiske bølger er radiobølger, synlig lys, infrarød og ultrafiolett stråling, røntgenstråling og gammastråling. De sistnevnte oppstår ved atomære prosesser, ved akselererte partikler eller ved atomkjernereaksjoner.

Historie

Teorien for elektromagnetiske bølger ble fremsatt av James C. Maxwell i 1864, og han beregnet også utbredelseshastigheten for bølgene. Beregningene viste at hastigheten var lik lyshastigheten, som allerede var målt med stor nøyaktighet på den tiden. Maxwell antok derfor at lys måtte være en form for elektromagnetiske bølger. Dette ble bekreftet ved eksperimenter, og det ble etter hvert klarlagt at elektromagnetiske bølger omfatter mange fenomener som ytrer seg som bølger. Alle har samme hastighet c i tomt rom, men de har forskjellig frekvens (svingetall) f og dermed også forskjellig bølgelengde λ = c/f.

I 1887 fremstilte Heinrich Hertz eksperimentelt elektromagnetiske bølger ved hjelp av elektriske svingekretser (se elektriske svingninger), og la dermed grunnlaget for utviklingen av trådløs telegrafi og radioteknikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg