Encyclopædia Britannica

Artikkelstart

Encyclopædia Britannica er det eldste generelle engelskspråklige leksikonet. Det ble utgitt første gang i Edinburgh i tre bind 1768–1771. Allerede 2. utgave som ble fullført i 1784 var økt til ti bind. Britannica ansees som et av verdens fremste leksika.

Faktaboks

Uttale
ensaikloupˈi:diə britˈænikə

Ikke minst 11. utgave (29 bind, 1910–11) er blitt stående som et leksikalt hovedverk, på grunn av de mange kjente bidragsyterne.

Redaksjon

Verket har hatt amerikansk redaksjon siden 1920-årene. Encyclopædia Britannica ble fra 1943 utgitt i samarbeid med University of Chicago, som eide verket inntil 1996, da det ble overtatt av sveitsiske interesser.

Den 15. utgaven, som utkom i 1974 (etter forarbeider siden 1947), var nyskapende. Den består av et systematisk oversiktsbind, Propædia, 10 bind Micropædia, som inneholder kortere, faktapregede artikler og dessuten viser videre til de omfattende artiklene i de 19 bind av Macropædia («Kunnskap i dybden»). Et eget registerbind og et statistikkbind kom med fra 1985. I 1994 ble Encyclopædia Britannica tilgjengelig på Internett.

Digitalt verk

I mars 2012 kunngjorde utgiverne at leksikonet ikke lenger ville utkomme i papirformat. Nå finnes verket altså kun digitalt, inkludert i en større digital kunnskapsplattform, drevet av selskapet Encyclopædia Britannica, Inc.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Berit Røhne

Såvidt jeg har lest var 2010-utgaven av leksikonet det siste som ble trykket på papir (32 bind). Heretter er leksikonet heldigitalisert. Hvis det stemmer, bør det kanskje inn i artikkelen?

svarte Kjell-Olav Hovde

Kommentaren ble tatt til følge, men sto ubesvart. Det gjør den ikke lenger :) Takk for godt innspill.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg