mekanisk energi

Pendel
Pendel med veksling mellom potensiell energi (stillingsenergi) og kinetisk energi.

Artikkelstart

Mekanisk energi, summen av et legemes kinetisk energi, også kalt bevegelsesenergi, og potensielle energi, også kalt stillingsenergi. En partikkel som bare er påvirket av en konservativ kraft, har konstant mekanisk energi.

Faktaboks

Uttale
mekˈanisk energi

Hvis et legeme slippes i et tyngdefelt taper det potensiell energi når det kommer lavere i tyngdefeltet. Farten øker, og det får større kinetisk energi. Det følger fra mekanikkens lover at hvis det ikke er noe energitap på grunn av luftmotstand eller friksjon, så er økningen av kinetisk energi like stor som tapet av potensiell energi. Da er den mekaniske energien er konstant.

For en pendel som svinger uten friksjon, er den mekaniske energien konstant, mens energien varierer mellom kinetisk energi og potensiell energi. Den kinetiske energien er maksimal i likevektsposisjonen og null ved maksimalt utslag. Dette gjelder enten det dreier seg om en pendel som svinger i tyngdefeltet, eller det er en elastisk pendel hvor en fjær får potensiell energi når den klemmes sammen eller strekkes.

Kommentarer (2)

skrev Walther Slørdal

Hei. Elever (på 10. trinn) spør meg om mekanisk energi, men har ikke lest så mye om det sjøl. Hadde vært fint med litt mer info om dette på snl.no Mvh Walther Slørdal

svarte Mari Paus

Hei! Tusen takk for kommentaren og beklager at den har blitt liggende ubesvart. Vi jobber med å tilpasse relevant stoff i leksikonet til skoleelever og tar med oss innspillet videre. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg