induksjon (fysikk)

Figur 1. Når en magnet faller gjennom en spole, det vil si flere viklinger av en elektrisk leder, induseres det en elektromotorisk spenning i spolen.

Artikkelstart

Induksjon, kan i fysikken bety elektromagnetisk induksjon eller elektrostatisk induksjon.

Faktaboks

Uttale
induksjˈon
Etymologi
av indusere

Elektromagnetisk induksjon

Elektromagnetisk induksjon er produksjon av en elektromotorisk spenning i en strømkrets ved å forandre den magnetiske fluksen gjennom kretsen. Dette kan skje for eksempel ved at en magnet faller gjennom en spole, se figur. Det kan også skje ved at en strømkrets roterer i et magnetfelt.

Elektromagnetisk induksjon har mange viktige bruksområder. Prinsippet utnyttes blant annet i elektriske generatorer og transformatorer.

Elektrostatisk induksjon

Det elektriske feltet i en situasjon med en positivt ladd partikkel og tre ledende legemer med forskjellig fasong. Fenomenet elektrostatisk induksjon er at den positive partikkelen trekker til seg de negative ladningene i lederen. Dermed blir den siden av lederne som er nærmest partikkelen negativt ladd, mens de motstående sidene blir positive. Ladningene på overflaten av lederne setter opp et nytt elektrisk felt inni lederen som akkurat kompenserer for feltet fra partikkelen. Det er altså ikke noe elektrisk felt inni lederne.
Av .
Lisens: public domain

Elektrostatisk induksjon, også kalt elektrisk influens eller fordeling, er å oppnå elektrisk ladning på overflaten av en leder ved påvirkning av et elektrostatisk felt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg