Karl 4 (tysk-romersk keiser)

Faktaboks

Karl 4
Karl IV, alternative navneformer Charles IV (engelsk) eller Karel IV (tsjekkisk). Født Václav, også skrevet Wenceslas eller Wenzel.
Født
14. mai 1316, Praha, Kongedømmet Bøhmen, Det tysk-romerske riket (nå i Tsjekkia)
Død
29. november 1378, Praha, Kongedømmet Bøhmen, Det tysk-romerske riket (nå i Tsjekkia)
Karl 4. Utsnitt fra et større tsjekkisk maleri fra siste halvdel av 1300-tallet.
Av .

Artikkelstart

Karl 4 var tysk-romersk keiser fra 1355 og konge av Böhmen fra 1346. Han var sønn av kong Johan 1 av Böhmen (av huset Luxembourg).

Karl ble konge i sitt arverike da faren falt i slaget ved Crécy, og ble valgt til tysk motkeiser mot Ludvig av Bayern. Da Ludvig døde året etter, ble han enekeiser i Det tysk-romerske riket. Han styrket sin posisjon ved innrømmelser overfor kurfyrstene i den gylne bulle i 1356, som også satte strammere regler for kongevalgene i Tyskland.

Ved en traktat med Polen i 1348 avsluttet han den langvarige striden om herredømmet over Schlesien, som ble innlemmet i den tsjekkiske stat. I 1368 sikret han seg Nedre Lausitz og i 1373 tvang han Otto av Wittelsbach til å avstå Brandenburg.

Karl arbeidet for å styrke næringslivet, blant annet ved å grunnlegge nye byer i Böhmen, og for å styrke tsjekkisk kultur, utvikle det tsjekkiske språk og motvirke germaniseringstendensene. Grunnleggelsen av et erkebispesete i Praha i 1344 hadde frigjort tsjekkerne fra den kirkelige avhengighet av Mainz, og opprettelsen av et universitet i Praha i 1348 gjorde byen til det kulturelle sentrum i Mellom-Europa.

I det tsjekkiske Böhmen er han kjent som pater patriae, fedrelandets far, og den berømte broen i Praha bærer hans navn (Karlsbroen).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg