Faktaboks

Lausitz
Uttale
lˈausits

Lausitz, landskap i Tyskland, mellom øvre Elben, Oder og Sudetene, omkring elvene Spree og Neisse, består av de tidligere markgrevskapene Ober- og Nieder-Lausitz.

Ober-Lausitz er et åslandskap, med høyder på opptil 1010 moh. i Lausitzer Gebirge. Nieder-Lausitz er et flatt myr- og sandjordlandskap med betydelige brunkulleier. Lausitz har stor trevare- og tekstilindustri.

Historie

Landskapet var opprinnelig bebodd av en vestslavisk stamme, lusizere (derav navnet Lausitz) eller sorbere. På 900-tallet ble Lausitz kristnet og skattskyldig til den tyske kongen, i 1253 kom det under Brandenburg. I ble landskapet 1635 avstått til kurfyrsten av Sachsen, og i 1815 kom hele Nieder-Lausitz og det østlige Ober-Lausitz under Preussen. Ved opprettelsen av Oder-Neissegrensen i 1945 kom det østlige Lausitz under Polen. Den sorbiske befolkningen ble i 1948 garantert retten til å bruke sitt eget språk og bevare sine tradisjoner.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg