Aachen

Karl den stores slottskapell – grunnplan.

Av /Store norske leksikon ※.

Aachen. Karl den stores slottskapell, en åttekantet rundkirke, oppført 788–805 av Odo fra Metz. Kapellet er arkitektonisk beslektet med bysantinske byggverk (San Vitale i Ravenna) og skal være det best bevarte eksempel på karolingisk byggekunst. Bildet viser en del av interiøret. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Aachen er en by i Tyskland. Den ligger i delstaten Nordrhein-Westfalen, nær grensen mot Belgia og Nederland. Aachen hadde 243 336 innbyggere i 2014, og arealet er på 160,8 km².

Faktaboks

Uttale
ˈa:xən
Også kjent som
fr. Aix-la-Chapelle

Byen er et jernbaneknutepunkt. I tillegg er byen senteret i et viktig industriområde med mekanisk, tekstil- og næringsmiddelindustri. Gruvedriften, som lenge var den dominerende industrigren, er nærmest innstilt. Høyteknologiske bransjer er et nytt naturlig satsingsområde, da flere høyere læresteder, blant annet den største tekniske høyskolen i Tyskland (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule, 1870), ligger i Aachen. Byen har også et stort kurbad.

I domkirken, bygd fra 790 til 800, som står på UNESCOs verdensarvliste, finnes graven til Karl den store. Domkirken er arkitektur- og kunsthistorisk av stor betydning og er et av de store forbildene i religiøs arkitektur. Domkirken omfatter også historiske dokumenter og viktige kunstverk. Også rådhuset (bygd i 1530) med sine mange stilarter fra gotikk til barokk, og som står på ruinene av Karl den stores kongeslott, og bykjernen for øvrig er meget severdige.

Aachen oppstod som et romersk kursted, kalt Aquisgranum. Karl den store hadde sin yndlingsresidens i Aachen, og byen var kroningsby for de tysk-romerske keiserne inntil 1500-tallet. Både den fransk-spanske krigen i 1667–1668 og den østerrikske arvefølgekrig i 1741–1748 endte med fredsslutninger i Aachen. Byen var okkupert av Frankrike i 1794–1815, men ble gitt til Preussen ved Wien-kongressen. Kongressen i Aachen 1818 regulerte forholdene i Europa etter Napoleonskrigene. Aachen var okkupert av belgiske tropper en kort periode etter første verdenskrig, og ble sterkt ødelagt under andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg