Faktaboks

Karl 4. den smukke
Karl IV den smukke
Født
1294
Død
1. februar 1328
Kroningen av Karl 4

Karl 4 den smukke var konge av Frankrike og konge av Navarra (som Karl 1) fra 1322 til 1328 etter broren Filip 5. Han var sønn av Filip 4 den smukke.

Karl 4s korte styringstid ble preget av en kort konflikt med den engelske kongen Edward II angående det franske lenet Guienne (1323-1327). Karl måte også gjøre front mot et stort bondeopprør i Flandern (1323-1325). Disse to konfliktene endte med skuffende resultater for den franske kronen og vitner om et lite handlekraftig konge. I 1324 forsøkte han å bli valgt keiser av Det tysk-romerske riket, men uten hell. Moderne oppfatninger om Karl 4 som en svak konge har vært preget av de finansielle problemene som han arvet etter sin bror, Filip 5, kongens svake resultater på den internasjonale scenen, men særlig av at med ham døde den eldre kapetingiske linje ut. Han ble etterfulgt av Filip av Valois.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg