Som ungdom ble Roumain sendt til gode skoler i Europa. Det lengste oppholdet utenlands hadde han i Sveits. Han hadde også studieopphold i land som Belgia, England, Frankrike og Spania. Under disse oppholdene lærte Roumain å kjenne viktige strømningene innenfor samtidens europeiske diktning, som symbolismen og surrealismen.
Etter studietiden arbeidet han som journalist, også i aviser i Haiti som protesterte mot at USA hadde tatt makten i landet. Han mistet etter hvert økonomisk støtte fra familien og ble flere ganger satt i fengsel på grunn av artiklene sine. Også i perioden 1935–1941 måtte Roumain leve i eksil. En hovedgrunn til dette var at det nystartede kommunistpartiet ble forbudt i 1936. Han bodde blant annet i Belgia og i USA. Også her måtte han holde sine politiske oppfatninger skjult, selv om han særlig i USA tilhørte et stort nettverk av meningsfeller. I 1941 fikk Haiti en radikal president som tillot ham å komme tilbake til Haiti. Mot slutten av sitt liv ble han utnevnt til chargé d'affaires ved Haitis ambassade i Mexico.
De siste årene av sitt liv var Roumain meget opptatt av antropologi og etnografi. Han studerte særlig den franske antropologen Marcel Mauss' teorier, og selv om han kanskje aldri ble en forsker på det aller høyeste nivå, skrev han artikler om disse emnene som han fikk trykt i fagtidsskrifter. Han regnes derfor som en av grunnleggerne av etnografien på Haiti. Denne interessen satte også preg på de siste skjønnlitterære verkene hans.
Roumains liv ble kort. Tidligere hevdet enkelte kritikere at han kanskje var blitt tatt av dage av politiske motstandere, men i dag mener de fleste at han døde av naturlige årsaker. Det er heller ikke noe som tyder på at han hadde et rusproblem eller tilsvarende som forkortet livet hans. Men når man ser den voldsomme aktiviteten han utfoldet i perioder og den melankolien som særlig kommer til uttrykk i mange av brevene hans, kan man kanskje ikke utelukke at han led av en bipolar lidelse som ikke ble behandlet, og som fremskyndte hans død.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.