Haitis befolkning

Byen Cap-Haitien på Haitis nordkyst er et senter for turisme og en viktig havneby. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Utsikt over Golfe de la Gonâve sett fra hovedstaden Port-au-Prince. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007, bildet er dermed tatt før jordskjelvet i 2010.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Folketallet i Haiti ble i 2016 anslått å være 10 847 334 av Verdensbanken. Forventet levealder har økt fra 56 år i 1995 til 63 år i 2015. Dyp fattigdom kombinert med sammenbrudd i økonomien og i den sosiale orden har ført til stor illegal utvandring til Dominikanske republikk og USA.

Omtrent 95 prosent av befolkningen er etterkommere etter afrikanske slaver. Resten er for det meste av blandet opphav, som gjennom det meste av landets historie har vært den styrende samfunnsklasse og gått under navnet «elite».

Befolkningstettheten er svært høy, og flere steder er befolkningstettheten så stor at de knappe jordressursene er under et stort press. Cirka 60 prosent av befolkningen bor i byer. Tettest befolket er Cul-de-Sac-senkningen med Port-au-Prince, senkningen omkring innsjøen Étang Saumâtre og Artibonite-dalen. Hovedstaden Port-au-Prince er Haitis største by med rundt 2,44 millioner innbyggere (2015).

Religion

Det er religionsfrihet i Haiti. Av befolkningen er cirka 54 prosent prosent katolske og rundt 28 prosent protestanter (adventister, baptister, pinsevenner). Et ukjent, men betydelig antall praktiserer også voodoo, en tradisjonell, folkelig religionsform basert på elementer fra vestafrikanske religioner og katolisisme. Voodoo ble i 2003 offisielt anerkjent som religion i Haiti, på linje med de andre religiøse retningene.

Språk

De offisielle språkene er fransk og haitisk kreolsk (haitisk) med ordforråd som i hovedsak kommer fra fransk. Mer enn 90 prosent av befolkningen har kreolsk som morsmål, og de øvrige er fullt tospråklige. Kreolsk har nå et standardisert skriftspråk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg