Haiti har ikke gjennomført folketelling siden 1982 da befolkningen omfattet 5 millioner. Anslagene for befolkningsvekst er derfor usikre. I 2012 ble folkemengden anslått til 9 801 664. Befolkningen er ung, 35 prosent under 15 år og kun 4 prosent er 65 år og eldre. Fødselsraten er anslått til ca. 34 promille og dødsraten til 13 promille. Nær halvparten av de som dør, dør av infeksjons- og parasittsykdommer. Dyp fattigdom kombinert med sammenbrudd i økonomien og i den sosiale orden har ført til stor illegal utvandring til Dominikanske republikk og USA.

95 prosent av befolkningen er etterkommere etter afrikanske slaver. Resten er for det meste av blandet opphav, som gjennom det meste av landets historie har vært den styrende samfunnsklasse og gått under navnet «elite». Det er utbredt fattigdom med tilnærmet økonomisk og sosialt sammenbrudd og politisk uro. Mange mennesker har begitt seg ut på havet i elendige farkoster i håp om å nå USA, Bahamas eller andre øyer i området, og mange har tatt seg over grensen til Dominikanske republikk, hvor de lever som illegale innvandrere og arbeider på plantasjene under forhold som vanskelig kan kalles annet enn slaveri.

Befolkningstettheten er svært høy, og flere steder er befolkningstettheten så stor at de knappe jordressursene er under et stort press. Ca. 47 prosent bor fortsatt på landsbygda. Tettest befolket er Cul-de-Sac-senkningen med Port-au-Prince, senkningen omkring innsjøen Étang Saumâtre og Artibonite-dalen. Største by er hovedstaden Port-au-Prince med ca. 2,143 millioner innbyggere (2010).

Av befolkningen er ca. 68,5 prosent katolske og ca. 24 prosent protestanter (adventister, baptister, pinsevenner). Om lag 75 prosent praktiserer også voodoo, en tradisjonell, folkelig religionsform basert på elementer fra vestafrikanske religioner og katolisisme.

Offisielle språk er fransk og fra 1987 haitisk kreolsk (haitisk) med ordforråd i hovedsak fra fransk. Mer enn 90 prosent av befolkningen har kreolsk som morsmål, og de øvrige er fullt tospråklige. Kreolsk har nå et standardisert skriftspråk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.