Kapell er et vigslet kirkehus som fungerer som kirke for en del av et sogn eller ved bestemte kirkelige handlinger, også om særskilt rom med eget alter i en større kirke (for eksempel sidekapell) og om vigslet rom i en institusjon eller større residens (huskapell).

Som eget kirkehus kan et kapell ha en større eller mindre del av sognekirkens gudstjenester. Mange kirkegårder har et gravkapell for begravelser og bisettelser. På utfartssteder finnes sportskapell, som ofte er i privat eie, men er vigslet til gudstjenstelig bruk for Den norske kirke.

Kapeller som er særskilte rom i en større kirke finnes særlig innenfor katolisismen, og er en skikk som stammer fra middelalderen. Kapellene kan være viet til en annen helgen enn selve kirken, og ha en særskilt funksjon i kirkeåret.

Kapeller i form av vigslede kirkerom innebygd i en større bygning finnes særlig i slott, festninger, sykehus, skoler og fengsler. Også større privatboliger kan ha kapeller.

I likhet med større kirker er flere kapeller berømte for sin arkitektur eller utsmykning, som Det sixtinske kapell i Vatikanet, Sainte-Chapelle i Paris eller Capella Palatina i palasset i Palermo.

Ordet kapell kommer av det latinske capella. Bakgrunnen er legenden om helgenen Martin av Tours fra 300-tallet. Som romersk soldat delte han sin kappe (latin, cappa) i to deler og ga den ene delen til en tigger som frøs. Han satt igjen med en liten kappe, capella.

Martin ble av Chlodvig 1 gjort til de frankiske kongers vernehelgen, og kappen ble et viktig relikvie for de senere kongene. Etter hvert gikk betegnelsen capella over til å bety det vigslede rommet hvor relikviet ble oppbevart.

I middelalderen stod gudstjenestens sangere og musikere i kapellet, og ordet ble derfor også synonymt med kor og orkester, se kapell og kapellmester.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.