Luleå

Artikkelstart

Luleå, by og kommune i Nord-Sverige, i Norrbottens län i Norrland, ved Luleälvens munning i Bottenviken; 48 728 innbyggere (2018). Byen har stor, automatisert havn med utførsel av jernmalm, jernbarrer, stålprodukter og trevarer. Havnen er, tross isbryterassistanse, stengt 5–6 måneder i året.

Kallax, 8 kilometer sør for sentrum, er hovedflyplass for Nord-Sverige med militær flybase. Luleå er også et skolesentrum, stiftsby fra 1904 og har domkirke fra 1893. Her finnes regionteater (Norrbottenteatern) og Norrbottens museum. Luleå domkirke ble bygd i 1889–1893.

Byen ble først anlagt i 1621 ved den gamle Luleå kyrkby (nå Gammelstad), men flyttet i 1649 fordi landet hevet seg og seiling til det gamle Luleå ikke lenger var mulig. Gammelstad står på UNESCOs verdensarvliste.

Luleå ble residensstad i Norrbottens län i 1856 og vokste kraftig fra 1880-årene på grunn av trevareeksport og malmeksporten fra Gällivarefeltene. En ny befolkningsøkning kom etter grunnleggelsen av Norrbottens Järnverk AB i 1943, i dag en del av Svenskt Stål AB.

Kommunen

Luleå kommune har et areal på 2110 kvadratkilometer med 78 120 innbyggere (2019). Kommunen omfatter et smalt belte langs kysten der Vitån, Råneälven, Persöfjärden, Luleälven og Aleån munner ut i Bottenviken. I innlandet går en rekke dalfører i retning nordvest–sørøst. Kystsletta har en del endemorener, og utenfor denne en skjærgårdskyst.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg