Luleå, by i Nord-Sverige, kommunesenter i Luleå kommune, ved Lule älvs munning i Bottenviken; 43 854 innbyggere (2016). Byen har stor, automatisert havn med utførsel av jernmalm, jernbarrer, stålprodukter og trevarer. Havnen er, tross isbryterassistanse, stengt 5–6 måneder i året.

Kallax, 8 km sør for sentrum, er hovedflyplass for Nord-Sverige; militær flybase. Luleå er også et skolesentrum, stiftsby fra 1904 og har domkirke fra 1893. Her finnes regionteater (Norrbottenteatern) og Norrbottens museum. Luleå domkirke ble bygd i 1889–1893.

Byen ble først anlagt i 1621 ved den gamle Luleå kyrkby (nå Gammelstad), men flyttet i 1649 fordi landet hevet seg og seiling til det gamle Luleå ikke lenger var mulig. Gammelstad står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Luleå ble residensstad i Norrbottens län i 1856 og vokste kraftig fra 1880-årene på grunn av trevareeksport og malmeksporten fra Gällivarefeltene. En ny befolkningsøkning kom etter grunnleggelsen av Norrbottens Järnverk AB 1943, i dag en del av Svenskt Stål AB.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.