Faktaboks

Else Poulsson
Født
24. april 1909, Rjukan
Død
10. februar 2002, Bærum
Mønstertegning
Mønstertegning til vevet pute. Utført av Else Poulsson i 1930-årene.
Mønstertegning
Interiørbilde
Interiørbilde fra Munchrommet i Oslo Rådhus. Møbler tegnet av Arnstein Arneberg assistert av Finn Nilsson ved arkitektfirmaet Arnstein Arneberg. Møbelstoff tegnet av Else Poulsson. Utført ved Den Norske Husflidsforenings vevstue. Teppe tegnet av Kjellaug Hølaas og vevet av Sigrun Berg.
Interiørbilde
Av .

Else Poulsson var en norsk tekstildesigner. Hun står bak en mengde brukstekstiler for Den Norske Husflidsforening og ikke minst tapetet til FNs sikkerhetsråd.

Utdannelse

Else Poulsson hadde sin utdannelse fra Statens Kvinnelige Industriskole og Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS). På SHKS studerte Poulsson i Håndverksklasse II under Enevold Thømt. Da Oslo Haandverks- og Industriforening utlyste en skolekonkurranse i 1928 ble hun premiert for utkastet «Høifjell», og året etterpå for «Ola Nordmandsputen». At hun utmerket seg på skolen var trolig årsaken til at hun i 1929 ble ansatt som tegner og leder for Den Norske Husflidsforenings tekstilatelier.

Tyske og nasjonalromantiske influenser

I løpet av relativt kort tid revitaliserte Else Poulsson DNHs bruks- og prydtekstiler. Hennes første dekorative arbeider hadde fellestrekk med tysk tekstilkunst, og det er paralleller til Bauhausskolens designer Anni Albers enkle komposisjoner. Poulssons møbelstoffer og bekledningstekstiler på 1930-tallet var ofte konstruert over vertikaler og horisonttaler, gjerne i jordfarger som kjennetegnet tidens funksjonalistiske palett. Prydtekstilene derimot var av en annen type. Broderte løpere og puter var av mer nasjonalromantisk karakter, og bygdefolk i tradisjonsklær var et tilbakevendende motiv.

Utsmykninger til Oslo rådhus

Den Norske Husflidsforenings vevstue, som ble opprettet i 1925, utførte mange offentlige oppdrag. Mest kjent er deler av interiøret til Oslo rådhus. Da rådhusinteriøret begynte å ta form fikk Else Poulsson det overordnende ansvaret for tekstilarbeidene. Rådgivende komité var rådhusarkitektene Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson. Billedteppet «St. Hallvard» til rådhusets bystyresal ble også det tegnet av Else Poulsson. Teppet som måler over 17 kvadratmeter illustrerer St. Hallvard på en løvetronestol omkranset av kristne og hedenske skikkelser og arbeidsfolk. I tillegg til St. Hallvard utførte hun en rekke interiørtekstiler. Deriblant gardiner og møbelstoffer til Munchrommet og bystyresalen.

Kongeskipet Norge

Tekstil
Else Poulssons stoffprøver i lin ble utført til Kongeskipet Norge sin røkesalong.
Tekstil

Et annet oppdrag av betydning var innredningen av Kongeskipet Norge (1947/48). Ansvarlig for oppdraget var interiørarkitekten Finn Nilsson ved arkitektfirmaet Arnstein Arneberg. Else Poulsson formga flere av tekstilarbeidene. Deriblant møbeltekstiler til røkesalongens stoler og sofaer, som var formgitt ved Rastad & Relling Tegnekontor og utført av Arnestad Bruk. I tillegg hadde hun ansvar for noen av tekstilene til kongens sovelugar og oppholdsrom.

Design for Rauma Ullvarefabrikk

Rye

Else Poulssons ryemønster Kjerte – 98/A ble solgt gjennom Rauma Ullvarefabrikk (utsnitt).

Da Else Poulsson sluttet i arbeidet ved Den Norske Husflidsforening i 1954 etter 25 år var en viktig epoke over. Hun fortsatte dog å utøve sitt yrke. For Rauma Ullvarefabrikk tegnet hun flere ryedesign for hjemmeknytting. En hobby som var svært populær på 1950/60-tallet.

Internasjonal anerkjennelse

Interiørbilde
Else Poulssons tapet i FNs sikkerhetsråd.

Av stor internasjonal betydning er hennes tapet til FNs sikkerhetsråd (1952). Motivet illustrerer anker, vete og hjerter, som symboliserer tro, håp og kjærlighet. I 2015 fikk Else Poulsson posthum anerkjennelse av en slik karakter hun ikke opplevd her til lands. Da ble en del av Poulssons tapet overrakt av Kronprinsesse Mette-Marit til direktøren for Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum, Caroline Baumann. I dag inngår tapetet i museets permanente samling.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lien, Marie (1946). Norwegian national organization for the promotion of home and arts and crafts, Fabritius & Sønners Forlag
  • Bruaset, Oddgeir (2002). I tråd med tida gjennom 75 år : Rauma Ullvarefabrikk 1927-2002, Rauma Ullvarefabrikk

Faktaboks

Else Poulsson

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg