Jeløya, langstrakt øy på østsiden av OslofjordenMoss kommune, Østfold; 19,6 kmmed 11 825 innbyggere (2017). Jeløya er egentlig en halvøy, bundet til fastlandet i sørøst ved et smalt eid mellom Mossesundet i nord og Værlebukta i sør. Gjennom eidet, som består av løsmasser avsatt som en del av østfoldraet, er det gravd en kanal.

Jeløya var en del av den tidligere Jeløy kommune (opprettet 1837 som Moss landsogn, senere Moss landdistrikts herred og fra 1916 Jeløy herred). Denne kommunen ble innlemmet i Moss i 1. juli 1943 (vedtaket ble opphevet rett etter andre verdenskrig, men vedtatt på nytt i 1946). Ved sammenslåingen hadde Jeløy 4243 innbyggere.

Geologisk representerer øya et nedsunket område i forhold til grunnfjellet på fastlandet i øst. Berggrunnen er lava av permisk opprinnelse som på vestsiden av Oslofjorden. I lavaområdene sentralt på Jeløya finner en kommunens høyeste punkt, Rambergåsen (Ramberghøgda) på 141 moh. Vegetasjonen på øya er frodig. Det store raet, som her går øst-vest, dekker øyas sørlige del. 

En vesentlig del av boligbyggingen i Moss foregikk fra 1960-årene på den sørlige delen av Jeløy. Den nordlige delen er reservert for jordbruk, skogbruk og friluftsliv. I området nærmest kanalen finnes en rekke industri-, service- og handelsbedrifter.

Jeløy har flere store gårdsbruk og betydelig grønnsakproduksjon. Kunstgalleri på Alby gård (Galleri F 15), og ved Alby gård fikk Østfold i 1985, som det første fylket i landet, et eget natursenter. Like ved ligger Rød gård, med allsidige kulturtilbud. På vestsiden av øya ligger Refsnes gods, nå hotell.

På øya ligger Frelsesarmeens ressurssenter Jeløy, etablert 2011, med folkehøgskole, medarbeiderskole og offiserskole,

Navnet kommer av norrønt Jalund eller Jǫlund, trolig av fjordnavnet Jali, kanskje sammenheng med verbet jala, 'buldre, skrike'; sikter nok da til bølgesus og ulende vind.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

24. september 2013 skrev Eivind Tjensvoll

Hei.

Jeg foreslår at første ordet i artikkelen endres til "Jeløy". Dette er et navn og da er det så vidt jeg har forstått, ikke godt norsk å tilsette a-ending.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.