Jeløya

Jeløya
.
Jeløy radio
.
Lisens: CC BY SA 3.0
Søndre Jeløy: Utsikt mot Gullholmen
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Jeløya er en øy på østsiden av Oslofjorden i Moss kommune i Viken fylke (tidligere Østfold). Jeløya var i perioden 1837–1943 en del av den tidligere Jeløy kommune.

Faktaboks

Også kjent som

tidligere Jeløy, Jeløen, Jeløyen

Geografi

Øya er 19,6 kvadratkilometer, langstrakt, med 11 825 innbyggere (2017). En vesentlig del av boligbyggingen i Moss foregikk fra 1960-årene på den sørlige delen av Jeløya. Den er blant de største øyene i Ytre Oslofjord. Jeløya er egentlig en halvøy, bundet til fastlandet i sørøst ved et smalt eid mellom Mossesundet i nord og Værlebukta i sør. Gjennom eidet, som består av løsmasser avsatt som en del av østfoldraet, er det gravd en kanal. Vegetasjonen på øya er frodig med blant annet blåveis og misteltein.

Geologi

Berggrunnen på Jeløya er lava av permisk opprinnelse som tilhører Oslofeltet. I lavaområdene sentralt på Jeløya finner en kommunens høyeste punkt, Rambergåsen (Ramberghøgda) på 141 meter over havet. I de lavereliggende delene av øya finnes fossilrik, kambrosilurisk kalk.

Langs fastlandet i øst går Oslofjordforkastningen som fortsetter langs hele Oslofjorden. Raet går øst–vest over øyas sørlige del.

Næringsliv

Den nordlige delen er reservert for jordbruk, skogbruk og friluftsliv. I området nærmest kanalen finnes en rekke industri-, service- og handelsbedrifter. Jeløya har flere store gårdsbruk og betydelig grønnsakproduksjon.

Kultur

På Alby gård ligger kunstgalleriet Galleri F 15, og ved samme gård fikk daværende Østfold fylke i 1985, som det første fylket i landet, et eget natursenter. Like ved ligger Rød gård, med allsidige kulturtilbud. På vestsiden av øya ligger Refsnes gods, som nå er hotell.

Jeløy kirke fra 1975 ligger på toppen av Bellevueåsen. Jeløy kapell fra 1963 har kirkegård fra 1956. Frelsesarmeens ressurssenter Jeløy ble etablert i 2011 med folkehøgskole, medarbeiderskole og offiserskole.

Navn

Navnet kommer av norrønt Jalund eller Jǫlund, trolig av fjordnavnet Jali, som kanskje har sammenheng med verbet jala, 'buldre, skrike'; det siktes nok da til bølgesus og ulende vind.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Eivind Tjensvoll

Hei.Jeg foreslår at første ordet i artikkelen endres til "Jeløy". Dette er et navn og da er det så vidt jeg har forstått, ikke godt norsk å tilsette a-ending.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg