Jeløya

Jeløya
Av .
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Jeløya er en øy på østsiden av Oslofjorden i Moss kommune i Viken fylke (Østfold).

Faktaboks

Også kjent som

tidligere Jeløy, Jeløen, Jeløyen

Øya er 19,6 kvadratkilometer, langstrakt, med 11 825 innbyggere (2017). Den er blant de største øyene i Ytre Oslofjord. Jeløya er egentlig en halvøy, bundet til fastlandet i sørøst ved et smalt eid mellom Mossesundet i nord og Værlebukta i sør. Gjennom eidet, som består av løsmasser avsatt som en del av østfoldraet, er det gravd en kanal.

Jeløya var en del av den tidligere Jeløy kommune, som eksisterte fra 1837 til 1943.

Berggrunnen på Jeløya er lava av permisk opprinnelse, som tilhører Oslofeltet. I lavaområdene sentralt på Jeløya finner en kommunens høyeste punkt, Rambergåsen (Ramberghøgda) på 141 meter over havet. I de lavereliggende deler av øya finnes fossilrik, kambrosilurisk kalk. Langs fastlandet i øst går en forkastning som fortsetter langs hele Oslofjorden. På østsiden av forkastningen finnes gneis som tilhører det sørøstnorske grunnfjellsområde. Vegetasjonen på øya er frodig med blant annet blåveis og misteltein. Raet går øst–vest over øyas sørlige del.

En vesentlig del av boligbyggingen i Moss foregikk fra 1960-årene på den sørlige delen av Jeløya. Den nordlige delen er reservert for jordbruk, skogbruk og friluftsliv. I området nærmest kanalen finnes en rekke industri-, service- og handelsbedrifter.

Jeløy har flere store gårdsbruk og betydelig grønnsakproduksjon. På Alby gård ligger kunstgalleriet Galleri F 15, og ved Alby gård fikk daværende Østfold fylke i 1985, som det første fylket i landet, et eget natursenter. Like ved ligger Rød gård, med allsidige kulturtilbud. På vestsiden av øya ligger Refsnes gods, som nå er hotell.

På øya ligger Frelsesarmeens ressurssenter Jeløy, etablert i 2011, med folkehøgskole, medarbeiderskole og offiserskole.

Navn

Navnet kommer av norrønt Jalund eller Jǫlund, trolig av fjordnavnet Jali, som kanskje har sammenheng med verbet jala, 'buldre, skrike'; det sikter nok da til bølgesus og ulende vind.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Eivind Tjensvoll

Hei.Jeg foreslår at første ordet i artikkelen endres til "Jeløy". Dette er et navn og da er det så vidt jeg har forstått, ikke godt norsk å tilsette a-ending.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg