Kaffe- og teservise
Kaffe- og teservise i sølv. Utført hos Georg Jensen i perioden ca. 1930–1938.

Georg Jensen er en dansk produsent av gullsmedvarer, gaveartikler og klokker. Firmaet ble etablert av gullsmeden Georg Jensen i 1904. Deres samarbeid med fremragende formgivere har resultert i internasjonal anerkjennelse.

Historikk

Georg Jensen A/S ble grunnlagt i 1904 som sølvsmedverkstedet Georg Jensen Sølvsmedie. Jensen som hadde bakgrunn som både skulptør og sølvsmed, laget de første årene mesteparten av firmaets design. Allerede under oppstartsåret ble arbeider utstilt på Kunstindustrimuseet i København i Danmark. Museet kjøpte en kam i skilpaddeskall, sølv og koraller til sine samlinger. Jensens verker ble stilt ut i både inn- og utland, og smykkene i dansk jugendstil dannet grunnlaget til suksessen og ga god omsetning. Her bidro også Kristian Møhl-Hansen med gode modeller.

I 1905 formga Jensen et kaffe- og teservise som markerte seg på et internasjonalt nivå. Med årene utviklet han «Georg Jensen-stilen», gjenkjennelig for det typiske og slående hammerslåtte sølvet. Et annet særtrekk var kontrollert oksidering i overflatens lavere partier, som resulterte i effektfulle lys- og skyggevirkninger.

Samarbeid med andre kunstnere

Skål
Skål i hammerslått sølv modell 263A designet av Johan Rohde for Georg Jensen.

I 1906 begynte Georg Jensen å engasjere andre kunstnere til å utvikle arbeider for firmaet. Først i rekken var Joakim Skovgaard og Johan Rohde. Jensen hadde også mange lærlinger, både menn og kvinner. Mest kjent er Kay Bojesen, som senere etablerte egen virksomhet.

Rohdes arbeider beveget seg vekk fra jugendstilen mot nyklassisismen. Likevel er det mulig å se påvirkning fra Jensen, som stiliserte vegetative motiver. Han gikk også vekk fra den hammerslåtte overflaten. Formen ble mer nyansert enn tidligere. Det meste kjente designet er kannen 432 fra 1925, et ikonisk objekt i dansk sølvkunst.

Viktig for firmaet i mellomkrigsårene var Harald Nielsen. Det kommersielle høydepunktet var Pyramide. Bestikket som kom i produksjon i 1926, er nærmest funksjonalistisk i formen, med unntak for pyramideformen på enden av skaftet.

Internasjonale etableringer og utstillinger

Kandelabre
Kandelabre i hammerslått sølv laget hos Georg Jensen ca. 1920.

I 1909 etablerte Georg Jensen sin første utenlandske filial. På fasjonable Kurfürstendamm i Berlin åpnet han forretningen «Der dänische Silberschmied». De kommende årene deltok han på en rekke utstillinger, der han ofte ble premiert. Tyskland var i utgangspunktet den største importøren av Jensens varer, men grunnet første verdenskrig ble Sverige den største importøren. De følgende årene ekspanderte virksomheten kraftig, med økte ordre og kapitalinnskudd som følge.

I 1918 ble aksjeselskapet Georg Jensen & Wendel A/S opprettet, stiftet av Jensen selv sammen med Nils Wendel og Thorolf Møller. Kort tid etterpå ble han kongelig hoffleverandør i Sverige. Viktig var etableringen i USA. I 1924 åpnet firmaet sin første forretning i New York. Det hadde stor betydning i arbeidet for å etablere seg som et internasjonalt anerkjent luksusvaremerke.

Firmaet deltok under verdensutstillingen i Paris i 1925. Der ble det vist arbeider av Georg Jensen, Johan Rohde og Anton Rosen. Georg Jensen A/S ble belønnet med utstillingens høyeste utmerkelse, grand prix.

Funksjonalismens inntog

Kanne
Sigvard Bernadottes kanne modell 1010 for Georg Jensen ble laget i 1952.

Med årene ble Georg Jensens hammerslåtte sølv sett på som umoderne, hvor det nye idealet var lite dekorert sølv. I Norden fikk Stockholmsutstillingen i 1930 stor betydning for funksjonalismens utbredelse. Firmaet så på hva Sigvard Bernadotte laget for Jørgen Jensen til utstillingen og ønsket ham som designer.

I 1930 formga Bernadotte tedåsen kalt 713, helt uten dekor. Samtidig viste han frem noe av smidigheten i sølvets karakter med dåsens myke, avrundede hjørner. Han fortsatte å utvikle flere forfinede objekter, som cocktailsettet 819 i enkle former med gravert rombedekor. Et høydepunkt i mellomkrigsårenes bestikkproduksjon var hans selvtitulerte Bernadotte (1939), der skaftets myke riller poengterer nøkternhet og eleganse.

Andre designere jobbet i funksjonalismens reduserte formspråk. I 1931 formga Oscar Gundlach-Pedersen brosjen 229, komponert etter konstruktivismens prinsipper, med likheter til Bauhaus-skolens formtematikk.

I 1935 deltok firmaet på verdensutstillingen i Brussel der de fikk grand prix. Samme år døde Georg Jensen.

Nye tider

Skål
Skål i sølv, modell 980 A, designet av Henning Koppel for Georg Jensen ca. 1948.

Da andre verdenskrig rammet Europa, var Georg Jensen A/S godt etablert. I 1939 stod firmaet for 87 prosent av hele den danske sølveksporten. Da Danmark ble okkupert av Tyskland i 1940 ble tilgangen på sølv på kort tid redusert med 99 prosent. Georg Jensen A/S var nødt til å tenke nytt, og i 1941 lanserte de Gundorph Albertus' Mitra, et bestikk i stål, opprinnelig tenkt utført i sølv.

Etter krigen ble Henning Koppel firmaets nye stjerne. Han sto for en helt ny retning. Arbeidene var myke og organiske i utførelsen. Først ut var halssmykket 88A. Bakgrunnen som skulptør resulterte i flere kreasjoner som hadde et annerledes uttrykk. Et kryddersett i sølv og emalje førte til debatt i samtiden og ble sett på som surrealistisk. Mest kjent er kannen 992 fra 1952, med kallenavnet Den gravide and. I særklasse er et stort fiskefat som tar 500 timer å lage av en dyktig sølvsmed.

Georg Jensens sønn Søren Georg Jensen utmerket seg også. I særklasse er tekannen med brenner, modell 983, fra 1949. Det minimalistiske uttrykket gir inntrykk av at det er et industriprodukt, noe som det ikke er. Også Magnus Stephensen designet hverdagsprodukter som kjeler og kasseroller i en stil som ga inntrykk av å ha blitt laget på fabrikk.

Scandinavian Design

Armring
Jørgen og Nanna Ditzels armring modell 111 ble produsert av Georg Jensen fra 1954.

I 1950-årene fikk Danmark et realt løft da skandinaviske navn ble sett på som den internasjonale merkevaren Scandinavian Design. Her kom Jørgen og Nanna Ditzel til å spille en viktig rolle for dansk smykkekunst. Deres armring 111 fra 1954 er kraftig med spiss trekantform i begge ender. Poetisk i utførelsen er halssmykket fra 1957 med leddede blader som henger ned fra en klave. I anledning Georg Jensens 50-årsjubileum formga norske Tias Eckhoff Cypress, et bestikk som straks ble bestselger.

Vivianna Torun Bülow-Hübe hadde en viktig rolle for utviklingen av firmaets smykker. Hun kom til Georg Jensen A/S i 1967. De begynte straks å produsere modeller hun laget for sitt eget verksted. Halssmykket 160 er med en kraftig klave med anheng i bergkrystall. Brosjen Möbius som henspiller på matematikk og naturvitenskap, ble en storselger. Mest kjent er Bülow-Hübe for det minimalistiske armbåndsuret 326 med tallskive uten tall.

I 1969–1970 doblet den internasjonale sølvprisen seg. Det resulterte i at omsetningen ble halvert. I 1972 ble firmaet kjøpt opp av Den kongelige Porcelainsfabrik, mens driften fortsatte under eget navn. I 1970-årene begynte de å produsere gamle bestikk i sølvplett, med håp om å øke omsetningen. Viktig for å snu omsetningen var lanseringen av en skje, som kom i ny utførelse hvert år, fra 1970/1971 og utover.

Nøktern design

Smykke
Helle Damkjaers sølvanheng ble designet for Georg Jensen i 2010.

Fra 1980-årene tegnet seg konturene av et nytt formspråk. Jørgen Møllers lysestake i sølv og granitt fra 1986 har et nærmest arkaisk uttrykk, med doble lysholdere i sølv montert til en fot i granitt. To år senere laget Verner Panton et fat som ligner på et skrukket papir. Ved å lage et slik alminnelig arbeid snudde han forestillingen om sølvets kostbarhet på hodet. Et hovedverk fra 1990 er Allan Scharff sin kanne Ibis, som måler nesten en halv meter.

Med årene har Georg Jensen A/S hatt en større interesse for produkter i stål. I 2001 designet Helle Damkjær Bloom, en serie boller i rund form med bølgete kant. Populære er også firmaets klokker, både armbåndsur og veggklokker. En moderne klassiker er Maria Berntsens termokanne Quack, som kan ses på som en replikk til Henning Koppels Den gravide and.

På 2000-tallet har Georg Jensen A/S hatt suksess med relanseringer av gamle klassikere. Her har Sigvard Bernadottes serie Bernadotte vært viktig for å nå ut bredt i markedet. Med disse artiklene har Georg Jensen A/S også etablert seg utenfor gullsmedforretningene. Georg Jensen A/S har også laget krus og skåler i porselen og ølglass i glass. Blant andre vellykkede interiørprodukter er lysestaken Cobra fra 2012.

I 2012 ble Georg Jensen A/S kjøpt av Investcorp. Investeringsselskapet solgte firmaet til Fiskars Group i 2023.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Newson, Marc (2014). Georg Jensen: Reflectons, Rizzoli
  • Fisher, Alison (2018). Georg Jensen: Scandinavian design for living, Yale University Press
  • Schwartz, Walter (1958). Georg Jensen : En kunstner – hans tid og slægt, Georg Jensen & Wendel A/S
  • Thulstrup, Thomas C. (2004). Georg Jensen : sølv & design, Gads Forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg