Sigvard Bernadotte

Faktaboks

Sigvard Bernadotte

Sigvard Oscar Fredrik greve Bernadotte av Wisborg

født:
1907
død:
2002

Sigvard Bernadotte, svensk designer, illustratør og scenograf. Han er nest eldste sønn av daværende arveprins Gustav Adolf (senere kong Gustav 6 Adolf) og prinsesse Margareta.

Ved fødselen var Sigvard prins av Sverige og fikk tittelen hertug av Uppland. Da han giftet seg med en ikkeadelig kvinne i 1934, mistet han titlene og arveretten til den svenske tronen. I 1951 fikk han luxembourgsk adelskap med tittel av fyrste (prins) og greve Bernadotte av Wisborg, og han kjempet i mange år for å få prinsetittelen anerkjent i Sverige. Han anla sak mot den svenske staten ved Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, men saken ble avvist etter hans død.

Sigvard Bernadotte var det første medlem av kongehuset Bernadotte som tok studenteksamen, og han studerte kunsthistorie og statsvitenskap ved universitetet i Uppsala før han i 1930 ble elev ved kunst- og designhøyskolen Konstfack i Stockholm. Han debuterte som formgiver i 1930-årene, var kunstnerisk leder for det danske sølvsmedfirmaet Georg Jensen i noen år etter andre verdenskrig og drev egne designfirmaer i København og Stockholm til 1970-årene.

Han gjorde også scenografi til flere teateroppsetninger i Sverige, og arbeidet som regiassistent på flere spillefilmer i Tyskland og USA i 1930-årene.

Hans selvbiografi Krona eller klave utkom i 1975.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg