Sigvard Bernadotte, svensk designer, illustratør og scenograf. Han er nest eldste sønn av daværende arveprins Gustav Adolf (senere kong Gustav 6 Adolf) og prinsesse Margareta.

Ved fødselen var Sigvard prins av Sverige og fikk tittelen hertug av Uppland. Da han giftet seg med en ikkeadelig kvinne i 1934, mistet han titlene og arveretten til den svenske tronen. I 1951 fikk han luxembourgsk adelskap med tittel av fyrste (prins) og greve Bernadotte av Wisborg, og han kjempet i mange år for å få prinsetittelen anerkjent i Sverige. Han anla sak mot den svenske staten ved Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, men saken ble avvist etter hans død.

Sigvard Bernadotte var det første medlem av kongehuset Bernadotte som tok studenteksamen, og han studerte kunsthistorie og statsvitenskap ved universitetet i Uppsala før han i 1930 ble elev ved kunst- og designhøyskolen Konstfack i Stockholm. Han debuterte som formgiver i 1930-årene, var kunstnerisk leder for det danske sølvsmedfirmaet Georg Jensen i noen år etter andre verdenskrig og drev egne designfirmaer i København og Stockholm til 1970-årene.

Han gjorde også scenografi til flere teateroppsetninger i Sverige, og arbeidet som regiassistent på flere spillefilmer i Tyskland og USA i 1930-årene.

Hans selvbiografi Krona eller klave utkom i 1975.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.