Hammer

Tre forskjellige typer hammere.

Av /Store norske leksikon ※.

Hammer, redskap til å banke med. Felles for alle hammere er at lette og hurtige slag virker overfladisk, mens tunge og mer langsomme slag virker dypere.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt ‘stein, berghammer’

Håndhammer

Håndhammere blir brukt til ulike håndverk. Form og størrelse varierer etter bruken. Vi skjelner for eksempel mellom urmakerhammer, snekkerhammer, pennhammer og smihammer. Hammerhodet er laget av stål, for spesielt bruk også av bly, tre og plast. Motstående hammerhodet er en penn som kan være kløftet (for å dra ut spiker), tvert avskåret, kuleformet, eller lignende.

Maskinhammer

Vanndrevet hammer fra Fritzøe Jernverk. I dag på Larvik Museum.

.
Lisens: fri

Maskinhammeren har hode som drives ved maskinkraft etter forskjellige systemer:

  • Fallhammeren har et tungt hammerhode som løftes maskinelt, men som faller ned på arbeidsstykket ved sin egen tyngde.
  • Fjærhammeren drives av en veiv, idet veivens bevegelse overføres til hammerhodet over en stålfjær.
  • Luftfjærhammer er en fjærhammer der stålfjæren er erstattet av en luftsylinder med stempel. Luften er elastisk og virker på samme måte som stålfjæren.
  • Damphammer og lufttrykkhammer har hammerhodet forbundet med et stempel som går i en sylinder. Hodet løftes ved at damp eller trykkluft blir ledet inn i sylinderen, og hammerslaget forsterkes ved at damp eller luft blir dirigert på stempelets annen side.
  • Eksplosjonshammer har også hammerhodet forbundet med stempelet i en sylinder. Hodet løftes med trykkluft, men drives mot arbeidsstykket ved at en petroleum-luft blanding på oversiden av stempelet antennes av en tennplugg.

Maskinhammer brukes først og fremst til smiing. Små og transportable maskinhammere brukes som håndverktøy til nagling (klinking), med mer. Den drives enten av et stempel, ved tilført trykkluft, eller ved en elektromagnetisk virkning. De gir lette, hurtige slag, opptil 2000 per min.

Symbolikk

Torshammer i sølv fra kaupang

Mange utøvere av norrøn religion bar små amuletter av torshammere som smykker rundt halsen. De kunne og være laget av mange ulike materialer. Denne er laget av sølv og funnet ved kaupang i Vestfold.

Av /© 2018 Kulturhistorisk museum, UiO .
Lisens: CC BY SA 4.0

Hammeren er blant annet kjent som symbol for, og attributt til, ild- og tordenguden, hos grekerne Hefaistos, hos de gamle nordiske folkene Tor. Den står også for hevn, gjengjeldelse, rettferdighet. I japansk tradisjon symboliserer den hell, lykke og rikdom, i kristendommen Kristi lidelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg