Hammer, redskap til å banke med. Felles for alle hammere er at lette og hurtige slag virker overfladisk, mens tunge og mer langsomme slag virker dypere.

Blir brukt til ulike håndverk. Form og størrelse varierer etter bruken. Vi skjelner for eksempel mellom urmakerhammer, snekkerhammer, pennhammer og smihammer. Hammerhodet er laget av stål, for spesielt bruk også av bly, tre og plast. Motstående hammerhodet er en penn som kan være kløftet, tvert avskåret, med mer.

Vanndrevet hammer fra Fritzøe Jernverk. I dag på Larvik Museum.

av Lars Mæhlum. fri

Maskinhammeren har hode som drives ved maskinkraft etter forskjellige systemer:

  • Fallhammeren har et tungt hammerhode som løftes maskinelt, men som faller ned på arbeidsstykket ved sin egen tyngde.
  • Fjærhammeren drives av en veiv, idet veivens bevegelse overføres til hammerhodet over en stålfjær.
  • Luftfjærhammer er en fjærhammer der stålfjæren er erstattet av en luftsylinder med stempel. Luften er elastisk og virker på samme måte som stålfjæren.
  • Damphammer og lufttrykkhammer har hammerhodet forbundet med et stempel som går i en sylinder. Hodet løftes ved at damp eller trykkluft blir ledet inn i sylinderen, og hammerslaget forsterkes ved at damp eller luft blir dirigert på stempelets annen side.
  • Eksplosjonshammer har også hammerhodet forbundet med stempelet i en sylinder. Hodet løftes med trykkluft, men drives mot arbeidsstykket ved at en petroleum-luft blanding på oversiden av stempelet antennes av en tennplugg.

Maskinhammer brukes først og fremst til smiing. Små og transportable maskinhammere brukes som håndverktøy til nagling (klinking), med mer. Den drives enten av et stempel, ved tilført trykkluft, eller ved en elektromagnetisk virkning. De gir lette, hurtige slag, opptil 2000 per min.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.