Faktaboks

Kurfürstendamm

Ku'damm

Uttale
kurfürstendˈamm
Etymologi

Damm(straße): 'forhøyet vei i sumplandskap'

Kurfürstendamm med Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche.
Café Kranzler, Kurfürstendamm, Berlin
Tradisjonsrike Café Kranzler på Kurfürstendamm, med historie tilbake til 1825

Kurfürstendamm er en verdensberømt forretnings- og restaurantgate i Tysklands hovedstad Berlin. Gata, som kalles Vest-Berlins pulsåre, og som strekker seg over 3,5 kilometer, ligger vest for Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, ikke langt fra Zoologischer Garten Berlin. Kurfürstendamm ble anlagt på 1500-tallet som ridevei til Grunewald for kurfyrstene. Rikskansler Otto von Bismarck stod i 1886 bak utvidelsen til en over 50 meter bred boulevard etter fransk mønster.

Selv etter at Berlin ble gjenforent, og sentrum forskjøv seg mot området rundt Unter den Linden i øst, står et besøk på denne praktgata på programmet for mange Berlin-besøkende, enten det er for å handle eller for å besøke en av de mange kunstgalleriene, museene, kafeene og restaurantene. Mest kjent blant kafeene er Café Kranzler, med historie tilbake til 1825. Her er også Kaufhaus des Westens («KaDeWe»), det største varehuset på det europeiske fastland, som siden åpningen i 1907 har stått for et internasjonalt vareutvalg i øvre prissjikt.

Nær Kurfürstendamm ligger også Käthe Kollwitz-museet og Berlins litteraturhus. Her ligger også et av Berlins mest kjente teatre, Schaubühne am Lehniner Platz og musikal-teateret Theater des Westens.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg