Grotesk som adjektiv brukes om noe som er ekstremt eller sjokkerende; noe som er underlig og overdrevet, ofte med innslag av det burleske eller lavkomiske; noe bisarrt.

Faktaboks

Uttale
grotˈesk
Etymologi
av italiensk grottesco, ‘merkelig, klønete, komisk, besynderlig, paradoksal, deformert på en underlig måte, overdrevet’, opprinnelig av italiensk grotta ‘grotte’. Se også grotesk (ornamentform).

Som substantiv har grotesk flere betydninger:

  • Om en ornamentstil som er karakterisert ved (overdimensjonerte) planteslyngninger og dyre- og menneskeskikkelser, satyrer og masker; se grotesk – ornament.
  • Innen kunst, litteratur og lignende om en framstilling eller gjengivelse av en sønderrevet, absurd virkelighet, som på en paradoksal måte forener det grufulle og vanskapte med det komiske ; makaber, vulgær, overdrevent karikert fremstillingsmåte.
  • Innen typografi om en trykkskrift som mangler seriffer og hvor alle linjer er omtrent like kraftige. Se grotesk – typografi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg