Finland kan deles inn i tre naturgeografiske regioner: innsjøplatået, kystlandet og høylandet i Nord-Finland.
1. Innsjøplatået ligger nord for Salpausselkä. Av arealet er over 25 prosent innsjøer som alle er vidt forgrenet og forholdsvis grunne. Vanlig dybde er mellom 5 og 20 meter, dypest er Päijänne med 93 meter. Sjøene ligger alle i hovedretningen nord-sør eller nordvest-sørøst, og har også noenlunde samme høyde over havet: Saimen (76 meter), Kallavesi (82 meter), Päijänne (78 meter), Näsijärvi (95 meter) og Pielsjärvi (94 meter). Den største innsjøen i dette området er Saimen (finsk: Saimaa) på 4377 km², som er Finlands største og Europas fjerde største innsjø, deretter kommer Päijänne på 1081 km² som er Finlands tredje største innsjø. Innsjøenes strandlinjer er svært oppdelte og uregelmessige.
Innsjøplatået er høyest i nordøst med toppene Naulavaara, 355 meter over havet, og Koli, 348 meter over havet. De største og mest kjente eskerne er Punkaharju og Kejsaråsen (finsk: Keisarinharju). Av det totale arealet i innsjøplatået for øvrig er 5–10 prosent dyrket mark og omtrent 60 prosent produktiv skog.
2. Kystlandet er et lavlandsområde, cirka 50–100 kilometer bredt, og går rundt hele kysten fra grensen mot Russland til innerst i Bottenvika. Det stiger fra havnivå til om lag 100 meter over havet. Kystlandet var på slutten av istiden oversvømmet av hav, og særlig i sør og sørvest finnes de beste jordbruksområdene. I Bottenvika er det mer sandholdig jord, særlig langs elvene, og det er også store myrområder, men med god drenering kan også disse bli bra jordbruksjord.
I sør finner man en utpreget skjærgårdskyst med et utall av holmer og små innbuktninger. Gjennom kystlandet renner Finlands viktigste elver. Saimen har avløp til Ladoga gjennom elven Vuoksen (finsk: Vuoksi, russisk: Vuoksa). Ved Kotka kommer Kymmene älv (finsk: Kymijoki), som er avløpet til Päijänne, og ved Björneborg (finsk: Pori) kommer Kumo älv (finsk: Kokemäenjoki), som er Näsijärvis avløp. Ved Uleåborg (finsk: Oulu) kommer Ule älv (finsk: Oulujoki), som er Ule träsks avløp. Av arealet i kystlandet er 40 prosent i sørvest til 5 prosent i nord dyrket mark, og om lag 50–60 prosent er produktiv skog.
3. Høylandet nord for innsjøplatået har også platåkarakter, avbrutt av fjellpartier 500–800 meter over havet, i nordvest mot norskegrensen ligger Finlands høyeste fjell Haldefjäll (finsk: Halti) 1328 meter over havet. I høylandet ligger også Finlands nest største innsjø Enare träsk (1102 km²) og Kemi älv, Finlands lengste elv (483 kilometer lang). Av arealet i nord er under én prosent dyrket mark, 50–60 prosent er produktiv skog, og resten er uproduktive områder.
Kommentarer (2)
skrev Jon Richardsen
Det er diskrepans mellom lengden på grensa mellom Norge og Finland i denne artikkelen (727) og i artikkelen om Norge (736). Bør vel rettes.
skrev Roger Pihl
Du har rett, den er 736 iflg Kartverket:
https://www.kartverket.no/kunnskap/Norges-grenser/Riksgrenser/
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.