Kotka er en bykommune i Finland, i landskapet Kymmenedalen (finsk: Kymenlaakso), ved Kymmene-elvens østre utløp i Finskebukta. Kommunen har 54 393 innbyggere i 2016, et landareal på 271 kvadratkilometer og er enspråklig finsk.

Kotka omfatter et langstrakt område, som avgrenses mot nord av Kymmene-elven. Utenfor elvemunningen ligger flere store øyer, Kymmene gårdsholmer (finsk: Hovinsaari), Kotka, Mussalö (finsk: Mussalo), Kyrkogårdsön (finsk: Kirkonmaa) og lengst til havs Aspö.

Allerede i middelalderen ga laksefisket i Kymmene-elven grunnlag for bosetninger ved utløpet, og det første sagbruket ble anlagt i 1563. Treforedlingsindustrien oppsto da tømmerfløtingen i Kymmene-elven skjøt fart på 1860-tallet. Kotka ble grunnlagt av tsar Alexander 2 i 1878, men tidligere fantes marinebasen Svensksund (finsk: Ruotsinsalmi), hvor russerne ble beseiret i et sjøslag 1790. Festningsverkene ble ødelagt av den britiske flåten under Krimkrigen 1855. Kotkas betydning som havneby økte betraktelig etter avståelsen av Karelske neset med havnebyen Viborg (finsk: Viipuri, russisk Vyborg) til Sovjetunionen 1944.

Byens næringsliv var lenge dominert av storindustrien og havnen, men omstruktureringen på slutten av 1900-tallet medførte at industrien tapte fotfeste og folketallet sank. Kotka er fortsatt en industriby, med sagbruks- og trevareindustri, treforedling, skipsverft og elektrometallurgisk industri, samt jern- og metallvareindustri, samt en knekkebrødfabrikk. Havnen ble anlagt i 1872 og er Finlands største eksporthavn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.