Kotka

Artikkelstart

Kotka er en bykommune i Finland, i landskapet Kymmenedalen (finsk: Kymenlaakso), ved Kymmene-elvens østre utløp i Finskebukta. Kommunen har 54 393 innbyggere i 2016, et landareal på 271 kvadratkilometer og er enspråklig finsk.

Faktaboks

Uttale
kˈotka

Kotka omfatter et langstrakt område, som avgrenses mot nord av Kymmene-elven. Utenfor elvemunningen ligger flere store øyer, Kymmene gårdsholmer (finsk: Hovinsaari), Kotka, Mussalö (finsk: Mussalo), Kyrkogårdsön (finsk: Kirkonmaa) og lengst til havs Aspö.

Historikk

Allerede i middelalderen ga laksefisket i Kymmene-elven grunnlag for bosetninger ved utløpet, og det første sagbruket ble anlagt i 1563. Treforedlingsindustrien oppsto da tømmerfløtingen i Kymmene-elven skjøt fart på 1860-tallet. Kotka ble grunnlagt av tsar Alexander 2 i 1878, men tidligere fantes marinebasen Svensksund (finsk: Ruotsinsalmi), hvor russerne ble beseiret i et sjøslag 1790. Festningsverkene ble ødelagt av den britiske flåten under Krimkrigen 1855. Kotkas betydning som havneby økte betraktelig etter avståelsen av Karelske neset med havnebyen Viborg (finsk: Viipuri, russisk Vyborg) til Sovjetunionen 1944.

Næringsliv

Byens næringsliv var lenge dominert av storindustrien og havnen, men omstruktureringen på slutten av 1900-tallet medførte at industrien tapte fotfeste og folketallet sank. Kotka er fortsatt en industriby, med sagbruks- og trevareindustri, treforedling, skipsverft og elektrometallurgisk industri, samt jern- og metallvareindustri, samt en knekkebrødfabrikk. Havnen ble anlagt i 1872 og er Finlands største eksporthavn.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg