Björneborg

Björneborg er en by og kommune i Finland i landskapet Satakunta, 12 kilometer fra munningen av Kokemäenjoki. Björneborg har 85 338 innbyggere i 2015 og et areal på 503 km2,og har vært enspråklig finsk siden midten av 1920-tallet. Byens høyeste punkt er Rosnäsbergen, 36 meter over havet.

Faktaboks

uttale:

bjˈørnebårg

svensk uttale: bjørnebˈårj

også kjent som:

Pori (finsk)

Björneborg er Finslands tredje eldste by etter Åbo og Borgå. Den ble grunnlagt i 1365 fordi Sverige ønsket større kontroll over Bottenhavet. Den første tiden blomstret byen opp, men Sveriges stadige kriger satte byen tilbake med økonomiske innstramminger, nød, sult og død som konsekvenser. Først på 1700-tallet fikk Björneborg tilbake retten til å drive utenrikshandel, og på 1800-tallet, da Finland var en del av Russland, fortsatte Björneborg å være Finlands viktigste kontakt mot vest.

På begynnelsen av 1900-tallet var byen preget av tungindustri, hvilket betød at arbeiderbevegelsen sto sterkt. Innflyttingen fra landsbygda var stor i denne tiden og gjorde at den tidligere svenskspråklige byen ble enspråklig finsk. Framover mot 1980-tallet vokste industrien, med blant annet treforedlings-, metall-, mekanisk og kjemisk industri og kobberverk.

Björneborg er med uthavnene Mäntyluoto (tidligere svensk: Tallholmen), Räfsö (finsk: Raposaari) og Tahkoluoto (tidligere svensk: Vetenskär) en viktig eksporthavn for skogsprodukter og metaller. Björneborg har flyplass og jernbaneforbindelse til Tammerfors. Den moderne byen er en blanding av høyhus, historiske steinbygninger og gamle trehus. I 1977 åpnet Finlands lengste gågate her.

Rådhuset er fra 1841 og ble tegnet av Carl Ludvig Engel. Satakuntamuseet har arkeologisk samling og folkemuseum. Björneborg teater er tegnet av Johan Erik Stenberg. Den årlig internasjonale jazzfestivalen Pori Jazz er en av de mest kjente jazzfestivalene i verden.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg