Faktaboks

Björneborg

Pori (finsk)

Uttale

bjˈørnebårg

svensk uttale: bjørnebˈårj

Björneborg er en by og kommune i Finland i landskapet Satakunta, 12 kilometer fra munningen av Kumo älv. Björneborg har 84 403 innbyggere (2018) og et areal på 2 061,98 km². Kommunen har vært enspråklig finsk siden midten av 1920-årene, men grunnet en betydelig finlandssvensk minoritet regnes den som en svensk språkøy. Byens høyeste punkt er Rosnäsbergen, 36 meter over havet.

Björneborg ble grunnlagt i 1558 av hertug Johan for å erstatte Ulvsby (grunnlagt i 1365, Finlands tredje eldste by etter Åbo og Borgå) og å sikre Sveriges kontroll over Bottenhavet. Den første tiden blomstret byen opp, men Sveriges stadige kriger satte byen tilbake med økonomiske innstramminger, nød, sult og død som konsekvenser. Først på 1700-tallet fikk Björneborg tilbake retten til å drive utenrikshandel, og på 1800-tallet, da Finland var et russisk storhertugdømme, fortsatte Björneborg å være Finlands viktigste kontakt mot vest.

På begynnelsen av 1900-tallet var byen preget av tungindustri, hvilket betydde at arbeiderbevegelsen stod sterkt. Innflyttingen fra landsbygda var stor i denne tiden og gjorde at den tidligere svenskspråklige byen ble enspråklig finsk. Framover mot 1980-tallet vokste industrien, med blant annet treforedlings-, metall-, mekanisk og kjemisk industri og kobberverk.

Björneborg er, med uthavnene Tallholmen (finsk Mäntyluoto), Räfsö (finsk Reposaari) og Vetenskär (finsk Tahkoluoto), en viktig eksporthavn for skogsprodukter og metaller. Björneborg har flyplass og jernbaneforbindelse til Tammerfors. Den moderne byen er en blanding av høyhus, historiske steinbygninger og gamle trehus. I 1977 åpnet Finlands lengste gågate her.

Rådhuset er fra 1841 og ble tegnet av Carl Ludvig Engel. Satakunda museum har arkeologisk samling og folkemuseum. Björneborgs Teater er tegnet av Johan Erik Stenberg. Den årlige internasjonale jazzfestivalen Pori Jazz er en av de mest kjente jazzfestivalene i verden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg