Faktaboks

Kymmene älv
Finsk: Kymijoki

Kymmene älv er en elv i det sørlige Finland, kommer fra sørenden av sjøen Päijänne og munner ut i Finskebukta ved Kotka med sitt østre og viktigste løp. Elven er 204 kilometer lang og har et nedbørfelt 37 210 kvadratkilometer. Nedbørfeltet omfatter de sentrale strøk av sjøområdet nord for moreneryggen Salpausselkä. Dalføret langs Kymmene älvs nedre del med Kotka-området utgjør landets viktigste område for treforedlingsindustri. Elven har aldri hatt særlig betydning for samferdsel.

Det er gjort tallrike fortidsfunn langs elven og hanseatene brakte handelen hit fra Tallinn på 1100-tallet. I årene 1743–1809 var elven grense mellom Sverige og Russland. Tidligere var sik- og laksefisket i den nederste delen av elven godt, blant annet ved fossen Langinkoski. Her oppførte den finske staten en fiskerhytte for den keiserlige familie på oppfordring fra Aleksander 3. Fiskerhytten ble i 1933 innredet som museum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg