Vasa er en bykommune i Finland, i landskapet Österbotten (finsk: Pohjanmaa), ved Kvarken i Botniske bukt, 300 km nord for Åbo. Vasa har et landareal på 365 kvadratkilometer, 67 620 innbyggere i 2016 og er en tospråklig kommune der nesten 23 prosent av innbyggerne er svensktalende.

Vasa er et viktig knutepunkt for samferdsel i den vestlige delen av Finland. Byen har jernbane og lufthavn, og ferjeforbindelse med Sundsvall og Umeå i Sverige.

Vasa er det største økonomiske senteret i Österbotten. De fleste arbeidsplassene er innenfor tjenesteytende næringer, men det finnes også en del industri, blant annet motor-, tekstil-, plast- og næringsmiddelindustri, samt produksjon av elektrisk og elektronisk utstyr. Eksempelvis finnes Nordens største konsentrasjon av energiteknologi i Vasaregionen

I Vasa finnes historisk museum og kunstsamling, opera, både finsk- og svenskspråklige teatere. Vasa universitet  ble opprettet i 1966, i tillegg ligger det seks høyskoler her. Fornøyelsesparken Wasalandia ligger også her.

Vasa er vennskapskommune med Harstad.

Vasa ble grunnlagt i 1606 av Karl 9 av Sverige, og fikk navn etter den svenske kongeslekten. På 1800-tallet ble den en viktig handels- og sjøfartsby. Den gamle byen Vasa lå opprinnelig ved kysten, i den nåværende Korsholm kommune, men landhevningen har gjort at denne delen av byen ikke lenger er tilgjengelig fra sjøen.

Etter en stor brann i 1852 ble byen gjenoppbygd 7 kilometer lenger vest – ved den nye strandlinjen – og fikk i 1855 navnet Nikolainkaupunki (svensk Nikolaistad), som den bar til 1917; lokalt ble imidlertid navnet Vasa brukt også i denne tiden. Under borgerkrigen i 1918 var Vasa det «hvite» Finlands sentrum, og byen fikk etter dette rett til å føre Finlands frihetskors i sitt byvåpen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.