Uleåborg er en bykommune i Finland, i landskapet Norra Österbotten (finsk: Pohjois-Pohjanmaa), ved Ule älvs utløp i Bottenviken. Kommunen har et landareal på 3032 kvadratkilometer, 198 525 innbyggere (2015) og er offisielt enspråklig finsk.

Uleåborg fikk byrettigheter og ble grunnlagt i 1605 av Karl 9 og har i århundrer vært et betydelig handelssentrum. På grunn av tjærehandelen på 1700- og 1800-tallet vokste byen opp til en viktig havne- og skipsverftsby. Uleåborgs handelsflåte var den største i Finland i 1860, men dampskipene og jernbanens ankomst innebar slutten for sjøfartsperioden i byen. Etter en brann i 1822 ble byen gjenreist i rutenettmønster. Domkirken er fra 1832 og Uleåborg er luthersk bispesete.

Uleåborg er den største byen i Nord-Finland og et viktig administrativt sentrum. Her finnes to internasjonale universiteter; Uleåborgs universitet (finsk: Oulun yliopisto, engelsk: University of Oulu) og Uleåborgsnejdens yrkeshögskola (finsk: Oulun ammattikorkeakoulu, engelsk: Oulu University of Applied Sciences), med tilsammen nesten 25 000 studenter.

De viktigste industribedriftene finnes innen papir-, gjødsel- og lærindustri, møbler og sagbruk. Uleåborg har flyplass og er et vei- og jernbaneknutepunkt.

Uleåborg er vennskapskommune med Alta.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.