Uleåborg

Artikkelstart

Uleåborg er en bykommune i Finland, i landskapet Norra Österbotten (finsk: Pohjois-Pohjanmaa), ved Ule älvs utløp i Bottenviken. Kommunen har et landareal på 3032 kvadratkilometer, 198 525 innbyggere (2015) og er offisielt enspråklig finsk.

Faktaboks

Uttale

uleåbˈårg

svensk uttale: uːleåbˈårj

Etymologi

etter Ule älv

Også kjent som
Oulu (finsk)

Uleåborg fikk byrettigheter og ble grunnlagt i 1605 av Karl 9 og har i århundrer vært et betydelig handelssentrum. På grunn av tjærehandelen på 1700- og 1800-tallet vokste byen opp til en viktig havne- og skipsverftsby. Uleåborgs handelsflåte var den største i Finland i 1860, men dampskipene og jernbanens ankomst innebar slutten for sjøfartsperioden i byen. Etter en brann i 1822 ble byen gjenreist i rutenettmønster. Domkirken er fra 1832 og Uleåborg er luthersk bispesete.

Uleåborg er den største byen i Nord-Finland og et viktig administrativt sentrum. Her finnes to internasjonale universiteter; Uleåborgs universitet (finsk: Oulun yliopisto, engelsk: University of Oulu) og Uleåborgsnejdens yrkeshögskola (finsk: Oulun ammattikorkeakoulu, engelsk: Oulu University of Applied Sciences), med tilsammen nesten 25 000 studenter.

De viktigste industribedriftene finnes innen papir-, gjødsel- og lærindustri, møbler og sagbruk. Uleåborg har flyplass og er et vei- og jernbaneknutepunkt.

Uleåborg er vennskapskommune med Alta.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg