Faktaboks

Uttale
mˈurþia
Saltvannslagunen Mar Menor
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Murcia er en autonom region i Sørøst-Spania som grenser til Andalucía, Castilla-La Mancha, Valencia og Middelhavet. Regionen har et areal på 11 314 kvadratkilometer og et innbyggertall på 1,4 millioner (2020). Regionshovedstaden er Murcia.

Tross lav nedbør (rundt 250 millimeter) er regionen en av de mest fruktbare i Spania, idet store arealer omkring hovedstaden Murcia er irrigert med vann fra Río Segura. I dette området, som kalles huerta, 'frukthagen', dyrkes korn (særlig bygg), druer, appelsiner, sitroner, aprikos og meloner på småbruk (minifundios). Murcia er Europas viktigste leverandør av sitroner. Det drives jordbruk med naturlig vanning på to tredjedeler av åkerarealet, og kunstig vanning på én tredjedel.

Regionen har forekomster av sink, bly, kobber, tinn og salt. En stor del av industrien foredler jordbruksproduktene, især i og omkring byen Murcia, mens havnebyen Cartagena er det viktigste industrisenter med oljeraffineri (Escombreras), skipsverft, kobbersmelteverk med mer. Turismen er konsentrert langs kysten, blant annet ved saltvannslagunen Mar Menor. Flyplassen San Javier er både militær og sivil flyplass med internasjonale flygninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg