Autonom region i Spania, eg. Comunidad Autónoma Valenciana, ligger ved Middelhavet, omfatter provinsene Castellón, Valencia og Alicante; 23 255 km2 med 4 772 400 innb. (2006). Hovedstad: Valencia.

Valencia omfatter kystsletta langs Middelhavet, 20 km sør for Ebro-deltaet i nord til Alicante i sør. Kystsletta er bredest i de midtre delene av regionen, ved hovedstaden Valencia. Innlandet består av et berglendt og ofte erodert landskap, som senker seg trinnvis mot mesetaen i vest. De sørøstligste utløperne av Sistema Ibérico når inn i regionen i nordvest; høyest er Peñagolosa (1814 moh.) i provinsen Castellón. Landskapet gjennomløpes fra nord til sør av elvene Mijares, Turia, Júcar og Segura. Kystområdene har typisk middelhavsklima; høyereliggende deler av innlandet har kjøligere vintrer. Nedbøren er sparsom (300–500 mm), tørrest i sør.

Bosetningen er sterkt konsentrert til kystsletta, innlandet er derimot sparsomt befolket. De største byene (2005) er hovedstaden Valencia (796 600), Alicante (319 400), Elche (215 100) og Castellón de la Plana (157 460).

Utstrakt irrigasjon har gjort områdene rundt Valencia, Huerta de Valencia, til et av de mest produktive jordbruksområdene i landet. Her høstes fra to til fire avlinger i året, med appelsiner og ris som viktigste produkter. På ikke-irrigerte områder dyrkes bl.a. oliven og vindruer. Regionen har en spredt lokalisert forbruksvareindustri, med produksjon av møbler, leketøy, skotøy m.m. Næringsmiddel- og tekstilindustri er for øvrig godt utbygd. Av tungindustri finnes petroleumsraffineri, kjemisk industri, jern- og stålindustri og skipsverft. Turismen er betydelig, særlig i provinsen Alicante i sør. Turistindustrien har utviklet seg raskt de senere tiår, og servicenæringene har stor betydning.

Maurerne besatte området 714–1245. Etter gjenerobringen ble Valencia kolonisert av folk fra Cataluña (Catalonia og Aragón. Dette er den historiske årsaken til at både kastiljansk og katalansk (valensiansk) er offisielle språk i «Comunidad Autónoma Valenciana». Regionen var en selvstyrende del av kongeriket Aragón, ble kalt «Reino de Valencia/Kongeriket Valencia», og utviklet seg raskt både økonomisk og befolkningsmessig. De rike jordbruksområdene ble delt opp i små enheter, minifundios, og drevet av selveiende bønder. Gjennom giftermål med den urbane befolkningen fikk regionen en ganske bred og velstående middelklasse. Valencia fikk status som autonom region 1. juli 1982.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.