Faktaboks

Mallorca

Majorca

Uttale
maljˈårka
Mallorca

Mallorca

Av /Store norske leksikon ※.

Landsby på Mallorcas vestkyst.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mallorca er en øy i Spania som er den største av Islas Baleares (Balearene) og ligger i det vestlige Middelhavet, i provinsen Baleares. Arealet er 3640 kvadratkilometer og innbyggertallet er 896 000 (2019). Øyas hovedstad er Palma de Mallorca. Øst for byen ligger øyas internasjonale lufthavn.

Øya består av et platå av jurakalk, med flere kjente dryppsteinshuler på sørøstkysten. Den opptil 1445 meter høye fjellryggen Puig Major langs nordvestkysten beskytter mot nordavinden og gir et mildt klima. I sørøst er det lavere fjell (500–600 meter over havet).

Mellom fjellene ligger det et fruktbart lavland der det dyrkes sydfrukter, grønnsaker og blomster. Det er betydelig kunstvanning. I fjellene vokser skoger av aleppofuru og steineik. Store arealer er dekket av krattvegetasjon (macchia).

Øyas behagelige klima og naturskjønnhet har skapt en betydelig turisttrafikk, og Mallorca er et av de mest besøkte feriestedene ved Middelhavet. Siden masseturismen startet, har Mallorca i betydelig grad endret karakter, og bebyggelse, infrastruktur og næringslivet er i vesentlig grad innrettet mot turistnæringen. Det drives imidlertid også et høyt utviklet jordbruk og allsidig industri med fremstilling av vin, brennevin, olivenolje, tekstilvarer, lærvarer, papir, glassvarer, keramikk med mer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg