Tordesillas-avtalen var en overenskomst mellom Portugal og Spania om «verdens deling», inngått i 1494 i byen Tordesillas, sør for Valladolid i Spania.

For å skaffe seg et juridisk grunnlag for å hindre portugiserne i å trenge inn i de nyoppdagede amerikanske områdene hadde spanske kong Ferdinand og dronning Isabella i 1493 fått pave Alexander 6 til å utstede en bulle som delte jordkloden i to ved en linje som gikk 100 leguas (550 km) vest for Kapp Verde-øyene. Portugiserne skulle ha rett til nyoppdagede områder på den østlige halvkulen, spanierne på den vestlige. Portugiserne godtok ikke denne ordningen, og de to landene kom sammen til forhandlinger i Tordesillas. Avtalen som ble inngått, beholdt delelinjen, men flyttet den til 370 leguas (2055 km) vest for Kapp Verde.

Portugal påberopte seg denne avtalen da portugiseren Cabral oppdaget Brasil i 1500, men de kom til å kolonisere langt vest for linjen. Spanierne brukte avtalen da de koloniserte Filippinene. Ingen av de andre europeiske statene godtok avtalen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.