Tordesillas-avtalen

En originalside fra Tordesillastraktaten oppbevares hos Nasjonalbiblioteket i Lisboa.
Av .

Artikkelstart

Tordesillas-avtalen var en overenskomst mellom Portugal og Spania om «verdens deling», inngått i 1494 i byen Tordesillas, sør for Valladolid i Spania.

Faktaboks

Også kjent som

Tordesillastraktaten

For å skaffe seg et juridisk grunnlag for å hindre portugiserne i å trenge inn i de nyoppdagede amerikanske områdene hadde spanske kong Ferdinand og dronning Isabella i 1493 fått pave Alexander 6 til å utstede en bulle som delte jordkloden i to ved en linje som gikk 100 leguas (550 kilometer) vest for Kapp Verde-øyene. Portugiserne skulle ha rett til nyoppdagede områder på den østlige halvkulen, spanierne på den vestlige. Portugiserne godtok ikke denne ordningen, og de to landene kom sammen til forhandlinger i Tordesillas. Avtalen som ble inngått, beholdt delelinjen, men flyttet den til 370 leguas (2055 kilometer) vest for Kapp Verde.

Portugal påberopte seg denne avtalen da portugiseren Cabral oppdaget Brasil i 1500, men de kom til å kolonisere langt vest for linjen. Spanierne brukte avtalen da de koloniserte Filippinene. Ingen av de andre europeiske statene godtok avtalen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg