Alhambra i Granada.

iStockphoto / Adivin. Begrenset gjenbruk

By i Spania, hovedstad i provinsen Granada, ved Río Genil, på en fruktbar slette ved foten av Sierra Nevada; 237 000 innb. (2008). Handelssenter; produksjon av likør, såpe, papir, tekstiler m.m. Betydelig turisttrafikk. Universitet fra 1526. Erkebispesete.

Bybildet domineres av Alhambra (1248–1390), som ligger på en høy klippe over byen. Alhambra er maurernes prektigste arkitektoniske minnesmerke, var i sin tid kongeslott. I tilknytning til Alhambra bygde Karl 5 et stort renessansepalass som ble påbegynt 1526. Andre severdigheter er katedralen (1523–1703), det kongelige kapell med Ferdinands og Isabellas gravsteder og det kongelige lystslott Généralife med sine vakre hageanlegg. Gamlebyen Albaicín har trange, krokete gater med hus i arabisk stil. I nordøst bor sigøynere i huler i kalkfjellet Sacro Monte.

Granada er muligens identisk med den iberiske by Iliberris, men fikk først betydning i den mauriske tid fra 711. Under nasriderdynastiet var Granada fra 1238 et eget sultanat, som ble et verdenssentrum for kunst, kultur og vitenskap. Etter at riket var svekket ved indre strid, måtte den siste sultan, Abu Abdullah Muhammad 11 (Boabdil), 1491 kapitulere for Ferdinands og Isabellas hær, og 2. jan. 1492 rykket spanierne inn i Granada. Den mauriske kultur bukket hurtig under.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.