Granada

Granada. Utsikt utover byen, med Alhambra i forgrunnen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Alhambra i Granada.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Granada er en by i Spania, hovedstad i provinsen Granada, ved Río Genil, på en fruktbar slette ved foten av Sierra Nevada; 232 208 innbyggere (2018). Handelssenter; produksjon av likør, såpe, papir, tekstiler m.m. Betydelig turisttrafikk. Universitet fra 1526. Erkebispesete. Granada står på UNESCOs verdensarvliste.

Faktaboks

Uttale
granˈada.

Bybeskrivelse

Bybildet domineres av Alhambra (1248–1390), som ligger på en høy klippe over byen. Alhambra er maurernes prektigste arkitektoniske minnesmerke, var i sin tid kongeslott. I tilknytning til Alhambra bygde Karl 5 et stort renessansepalass som ble påbegynt 1526. Andre severdigheter er katedralen (1523–1703), det kongelige kapell med Ferdinands og Isabellas gravsteder og det kongelige lystslott Généralife med sine vakre hageanlegg. Gamlebyen Albaicín har trange, krokete gater med hus i arabisk stil. I nordøst bor sigøynere i huler i kalkfjellet Sacro Monte.

Historikk

Granada er muligens identisk med den iberiske by Iliberris, men fikk først betydning i den mauriske tid fra 711. Under nasriderdynastiet var Granada fra 1238 et eget sultanat, som ble et verdenssentrum for kunst, kultur og vitenskap. Etter at riket var svekket ved indre strid, måtte den siste sultan, Abu Abdullah Muhammad 11 (Boabdil), 1491 kapitulere for Ferdinands og Isabellas hær, og 2. jan. 1492 rykket spanierne inn i Granada. Den mauriske kultur bukket hurtig under.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg