Faktaboks

Granada
Uttale
granˈada.
Grenada

Granada. Utsikt utover byen, med Alhambra i forgrunnen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Alhambra i Granada.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Granada er en by i Spania og hovedstad i provinsen Granada. Den ligger ved elva Río Genil, på en fruktbar slette ved foten av Sierra Nevada. Byen har 232 208 innbyggere (2018).

Granada er et handelssenter og har produksjon av likør, såpe, papir, tekstiler med mer, samt betydelig turisttrafikk. Det har et universitet fra 1526 og er erkebispesete. Granada står på UNESCOs verdensarvliste.

Bybeskrivelse

Bybildet domineres av Alhambra (1248–1390), som ligger på en høy klippe over byen. Alhambra er maurernes prektigste arkitektoniske minnesmerke og var i sin tid kongeslott. I tilknytning til Alhambra bygde Karl 5 et stort renessansepalass som ble påbegynt 1526.

Andre severdigheter er katedralen (1523–1703), det kongelige kapell med Ferdinands og Isabellas gravsteder og det kongelige lystslott Généralife med sine vakre hageanlegg. Gamlebyen Albaicín har trange, krokete gater med hus i arabisk stil. Nordøst for sentrum ligger kalkfjellet Sacromonte, kjent for sigøynerkultur og boliger bygget inn i huler i fjellet.

Historikk

Granada er muligens identisk med den iberiske by Iliberris, men fikk først betydning i den mauriske tiden fra 711. Under nasriderdynastiet var Granada fra 1238 et eget sultanat, som ble et verdenssentrum for kunst, kultur og vitenskap. Etter at riket var svekket ved indre strid, måtte den siste sultanen, Abu Abdullah Muhammad 11 (Boabdil), 1491 kapitulere for Ferdinands og Isabellas hær, og 2. januar 1492 rykket spanierne inn i Granada. Den mauriske kulturen bukket hurtig under.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg