Navarra

Artikkelstart

Navarra er en autonom region i det nordlige Spania, mellom Pyreneene og elven Ebro, 10 391 km2 med 640 353 (2017). Regionens hovedstad er Pamplona/Iruña. Navarra grenser mot Frankrike i nord, mot Aragón i øst, mot Rioja i sør og mot Baskerland i vest.

Faktaboks

Uttale
navˈarra

I nord finnes det fjell opptil 2000 meter over havet, mens den sørlige delen strekker seg gjennom Ebros dalføre. Navarra danner klimatisk et overgangsområde mellom det fuktige nordvestlige Spania og det halvtørre Ebrobekkenet.

Jordbruket gir liten avkastning på grunn av sterkt fragmenterte gårder. Det drives fe- og sauehold i nord, mens produksjonen av grønnsaker, korn og vin foregår i sør. Sko-, metall- og næringsmiddelindustri er konsentrert til Pamplona.

Baskisk språk snakkes i deler av regionen.

Historie

Navarra ble erobret av sveberne og visigoterne på 400-tallet. Fra omkring 800 dannet området en egen stat, som hadde sin storhetstid under Sancho 3 (970–1035). Etter hans død ble riket splittet.

I tiden 1076–1134 var Navarra i union med Aragon, var deretter selvstendig i ett hundre år, men riket var lite og ekspanderte ikke. Navarra ble nær knyttet til Frankrike, og var i 1274–1328 direkte under fransk styre. I Hundreårskrigen var Navarra lenge alliertmed England.

Like etter 1500 ble Navarra delt; den største delen kom under Spania; den franske delen (nord for Pyreneene) holdt seg uavhengig til Henrik av Navarra ble Frankrikes konge i 1589, og området var formelt selvstyrt like til den franske revolusjon. På 1500-tallet var Navarras hoff et kultursentrum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg