Bosettingsmønsteret preges sterkt av geografien, med store ørkenområder. Nesten hele befolkningen er bosatt på et arealmessig lite område i Nildalen, i Nildeltaet og langs Suezkanalen. Dette er blant de tettest befolkede områdene i verden.
En økende andel av befolkningen bor i byer; i 2018 rundt 43 prosent. Særlig trekker byene i deltaområdet til seg innflyttere fra de fattige, overbefolkede jordbruksområdene i Øvre Egypt. Hovedstaden Kairo har rundt 20 millioner innbyggere (2018). Den nest største byen er Alexandria med vel fem millioner innbyggere. Det er i senere år etablert nye byer i ørkenen, for om mulig å redusere tilflyttingen særlig til de største byene.
Om lag halvparten av befolkningen i Nildalen er småbønder eller landbruksarbeidere, kalt fellah. I Østørkenen bor de fleste i byer langs kysten. I tillegg er det også nomader som lever av husdyrhold og handel. I Vestørkenen er det beboelige områder langs kysten og i oasesamfunn. Den viktigste byen i Vestørkenen er Marsa Matruh, og de største oasesamfunnene er Kharga, Dakhla, Farafra, Bahariya og Siwa. På Sinaihalvøya er de største byene al-Arish og Kantarah, men mange er også bosatt i turistbyene langs Rødehavskysten.
Fra slutten av 70-tallet har et betydelig antall egyptere emigrert til utlandet for kortere eller lengre perioder. Ifølge offisielle tall fra 2017 var rundt en tidel, om lag ti millioner egyptere, bosatt utenfor landets grenser, de fleste i andre arabiske land som gjestearbeidere. Pengeoverføringer fra disse er viktig for egyptisk økonomi.
Kommentarer (2)
skrev Terje Berentsen
Hvorfor er ikke kopterne nevnt i artikkelen?
skrev Ida Scott
Hei! Kopterne er nevnt i første avsnitt ("en betydelig andel koptiske kristne."). Vi har også en egen artikkel om dem: https://snl.no/koptere. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.