Faktaboks

Nildalen

arabisk: وادي النيل (wadi al-nil)

Bosetting langs Nilen, Egypt
Nilens betydning som både ferdselsåre og for tilgangen på vann til landbruk har hatt stor påvirkning på befolkningsmønsteret i området elva renner gjennom. Her er nedre Nilen, Nildeltaet og utløpet i Middelhavet sett fra verdensrommet om natten, der elektriske lys tydelig viser hvordan elva har skapt muligheter for bosetting.

Nildalen er et dalføre i Egypt som strekker seg cirka 1200 kilometer fra Kairo til grensen mot Sudan. Dalføret er mellom fem og 15 kilometer bredt, gravd frem av Nilen i tidenes løp. Elveløpet følger stort sett østsiden av dalen. Nildalen er smalere i sør, og sør for 25° nordlige breddegrad er den bare rundt tre kilometer bred. Aswan-dammen har skapt verdens største kunstige innsjø, Nassersjøen, som strekker seg cirka 500 kilometer fra Aswan til et stykke inn i Sudan.

Nord for Kairo grener Nilen seg ut i et bredt delta som i dag består av to hovedarmer, Damietta (Dumyat) i øst og Rosetta (Rashid) i vest. Deltaområdet danner en trekant på rundt 24 000 km2, og strekker seg cirka 150 kilometer fra Kairo til Middelhavet og cirka 250 km fra Alexandria i vest til Port Said i øst. Deltaet utgjør den mest fruktbare del av landet, og er hjemsted for mesteparten av landets befolkning.

Deltaområdet kalles Nedre Egypt eller Deltaet, på arabisk Al-Wagh al-Bahari.

Eldre Historie

Nildalen har lenge vært et område for jordbruk. Den har vært befolket før år 6000 fvt., men det var først rundt år 3100 fvt. Nildalen og Deltaet ble en samlet enhet, da Øvre og Nedre Egypt ble samlet i såkalt Arkaisk eller Tidlig dynastisk tid.

Med befolkningsøkning økte også produksjonen av en rekke jordbruksvarer. Blant disse var en rekke kornsorter som hvete og bygg til mel og øl, og bomull og lin, til mat og produksjon av tekstiler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg