El Arish

Artikkelstart

El Arish er en by i Egypt, nær Sinaihalvøyas nordkyst, og er hovedstad i guvernementet Nordlige Sinai. Byen ligger 150 km øst for Port Said, og rundt 50 kilometer fra grenseovergangen til Gaza ved byen Rafah. El Arish har en anslått befolkning på rundt 188 000 innbyggere (CAPMAS, 2017), og er den største byen på Sinaihalvøya.

Faktaboks

Uttale
arˈish

El Arish har vært preget av turisme med sine lange strender, luksushoteller og nærhet til Middelhavet. Byen har i tillegg en sportsarena med blant annet olympiske svømmebaseng. El Arish internasjonale lufthavn er lokalisert ved byen, og er blant annet basen til Palestinian Airlines.

Byen huser et arkeologisk museum med en samling som inneholder gjenstander fra faraoisk, hellenistisk og før-islamsk tid. Museet var gjenstand for et terrorangrep i 2015, der jihadistgruppen Wilayat Sinai hevdet å stå bak.

I byen ligger en avdeling tilhørende Suezkanaluniversitetet, med ni av universitetets totalt 48 fakulteter.

Eldre historie

El Arish hadde sitt utspring i en beduinsk bosetning, og ble befestet av osmanerne på 1500-tallet. Byen ble erobret av Frankrike i 1799 under Napoleonskrigene. På 1800-tallet tjente El Arish som Egypts ytterpunkt mot Levanten, og det var her reisende ble tollbelagt eller satt i karantene før innreise til Egypt.

Nyere historie

Grunnet sin geografiske plassering har El Arish vært et viktig militærstrategisk punkt. Byen havnet under israelsk militær administrasjon i 1967, som resultat av Seksdagerskrigen, og ble returnert til egyptisk kontroll i 1979. Etter gjenforeningen med Egypt har byen blitt et knutepunkt for landeveistrafikken og handelen mellom Egypt og Israel.

I etterkant av Den arabiske våren ble byen preget av at enkelte jihadistgrupper demonstrerte i gatene, og ved enkelte anledninger angrep de offentlige bygg, som politistasjoner.

I andre halvdel av 2010-tallet ble de nærliggende områdene rundt El Arish preget av sporadiske voldshandlinger, blant annet terrorangrepet på Rawdamoskeen i november 2017, hvor rundt 300 mennesker mistet livet. Disse handlingene førte til at egyptiske styresmakter tidvis har begrenset tilgangen til byen ved hjelp av veiblokkeringer. Våren 2018 var byen stengt for utenlandske journalister, men ble åpnet igjen i juli samme år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg